Lectures de batxillerat


Terra baixa

Obrim un fòrum per compartir opinions sobre la lectura de Terra Baixa.

  • Quina relació hi ha entre Marta i Sebastià? Què sent Marta per ell?
  • Per què canvia la percepció de Marta respecte Manelic al llarg de l’obra?
  • Per què creus que se n’enamora finalment?
  • Relaciona el títol de l’obra amb els temes que hi apareixen. Per què “Terra Baixa”?

Nova qüestió:

  • Què opineu sobre la relació de la Nuri i el Manelic?
Anuncis

122 comentaris so far
Deixa un comentari

. Quina relació hi ha entre Marta i Sebastià? Què sent Marta per ell?
En Sebastià te una casa i un molí, amb gent que hi treballa per ell, d’entre altres la Marta.
Degut a que la Marta te l’autoestima molt baixa i el Sebastià molt alta, aquest s’aprofita de la Marta, i ella sent odi cap a ell, però a lhora el te considerat com un salvador, ja que la deixa estar a casa seva i li dona feina.

.Per què canvia la percepció de Marta respecte Manelic al llarg de l’obra?
La Marta, obligada per Sebastià, i en Manelic amb la seva ingenuïtat, entren en matrimoni; en Manelic queda enamorat només coneixela però la Marta no el pot ni veure, això sorpren i molesta a Manelic, però amb la seva bondad, forma de tractar-la, el cor tan pur que te i la manera de ser, acava enamorant la Marta, i tots dos acaben marxan a terra alta per poder estar tranquils.

.Per què creus que s’hi enamora finalment?
La Marta va enamorant-se den Manelic mica en mica, ja que veu que és un gran home, ple d’amor i puresa, que ha sigut tant desgraciat com ella però amb la diferencia que ell a viscut a terra alta, que ho donaria tot per estar amb ella… però queda completament enamorada quan torna en Sebastià, al veure com l’ha manipulat i com la bol per utilitzar-la, al adonar-se que en Manelic l’estima de debó i en Sebastià és un malhome.

.Relaciona el títol de l’obra amb els temes que hi apareixen. Per què “Terra Baixa”?
És una obra plena de símbols, com terra alta, terra baixa, el llop… cada un dells simbolitza una cosa, per exemple, terra alta bol expresar la puressa, la inocencia… el llop simbolitza el mal; i la terra baixa la corrupció, els envolics, la traició…
Aquesta obra rep el nom de “Terra Baixa” ja que gran part d’ella transcorre en el món de la corrupció i els enganys, a part l’autor bol deixar recalcat que el món és com aquesta terra baixa que simbolitza.

Comentari per david

Quina relació hi ha entre Marta i Sebastià? Què sent Marta per ell?

La relació que existeix entre en Sebastià i la Marta és força complexa. Al principi de l’obra podem observar com la Marta està convençuda de la bondat d’en Sebastià, ja que ell va acollir-la, junt amb l’home que li feia de pare, a les seves terres i els hi donà un treball. Per aquest favor que els hi va fer, en Sebastià considera la Marta de la seva propietat. Com que ella no té la confiança suficient per actuar en contra d’ell, es deixa sotmetre a les ordres d’en Sebastià en un relació amorosa que desemboca en una obsessió d’en Sebastià i en un odi d’ella envers a ell. La Marta comença a qüestionar-se la bondat d’en Sebastià un cop és obligada a casar-se amb en Manelic.

Comentari per ANDREU HUESCA

Per què canvia la percepció de Marta respecte Manelic al llarg de l’obra?
Comença a canviar un cop ella descobreix que en Manelic també ha estat enganyat, pel que fa al matrimoni que mantenen ell i la Marta, ja que en Manelic no està al corrent de la relació que existeix entre la Marta i en Sebastià.
També canvia la seva percepció perquè ella veu en Manelic, el suport i la confiança que necessita per plantar cara a en Sebastià i així poder escapar-se’n d’una vegada.

Comentari per ANDREU HUESCA

Perquè creus que s’hi enamora finalment.?
Un dels motius pels quals ella s’enamora d’ell és perquè junts, ambdós, es proporcionen de manera recíproca la confiança que necessiten per actuar. En Manelic finalment li demostra que és capaç de matar a l’amo per aconseguir-la; i amb ell, la Marta veu l’oportunitat de començar una nova vida a la terra alta, lluny dels problemes que l’havien envoltat en els últims anys.
El fet de que s’enamori d’ell també es degut a que, tot hi sabent el que ha fet, en Manelic està disposat a perdonar-la.

Comentari per ANDREU HUESCA

Relaciona el títol de l’obra amb els temes que hi apareixen. Per què Terra Baixa?
En Manelic prové de la terra alta, un lloc on no hi ha homes i per tant no existeixen els problemes ni els maldecaps; però l’acció de l’obra té lloc en la terra baixa, possiblement a prop de les ciutats, lluny de la pau de les muntanyes, on la maldat dels homes i la cobdícia corromp l’ambient. Això es veu clarament representat en l’obra, sobretot en el personatge d’en Sebastià, i la relació amorosa que manté aquest amb la Marta (plena de sentiments contradictoris).

Comentari per ANDREU HUESCA

Molt bé! Veig que alguns ja heu trobat el bon camí! Compte amb l’orto, que queda penjat i ho veu tothom!

Comentari per salutpastor

• Quina relació hi ha entre Marta i Sebastià? Què sent Marta per ell?

Marta és una pobre dona que es veu lligada en tots els sentits a Sebastià des dels seus catorze anys. Per una part sent un respecte a ell i l’obeeix ja que aquest home és qui l’ha salvat de la misèria i d’alguna manera el considera bondadós i caritatiu, però per altre banda no deixa d’odiar-lo. Aquest sentiment de coratge envers a ell es va pronunciant cada cop més al llarg de l’obre gràcies a l’arribada d’en Manelic, que li farà veure les coses clares i adonar-se que és una dona forta i que ningú, ni tan sols l’amo, pot amb ella.

• Per què canvia la percepció de Marta respecte Manelic al llarg de l’obra?

Marta no és assabentada de que Manelic no sàpiga que ella i el Sebastià mantenen una relació amorosa, i per això en un principi li fa fastig i rebutja que aquest home l’hagi acceptat com esposa. Tanmateix, quan ella es desenganya sent pena per en Manelic el qual poc a poc veu amb més claredat que ha estat enganyat i que Marta es veu amb un altre home. A partir d’aleshores ella es va enamorant d’ell fins al punt de voler escapar tots dos junts cap a la terra alta, on ningú pot malparlar ni criticar.

• Per què creus que s’hi enamora finalment?

Marta es va enamorant d’en Manelic ja que veu que és un tros de pa i molt bondadós. Però el que marca més aquest enamorament és que ella mai ha tingut cap mena suport, sempre s’ha vist sola en totes les situacions i tampoc mai ha disposat de res. Ara, amb en Manelic, pot dir que és ben seu, com ella ho és de’ll, i plegats poden acabar amb el llop i fugir ben lluny.

• Relaciona el títol de l’obra amb els temes que hi apareixen. Per què “Terra Baixa”?

Terra baixa, allà on hi són les ciutats és referida al món dels enganys, dels problemes i els maldecaps. Tota l’obre transcorre en aquest ambient reflectint-lo en els personatges com Marta, Sebastià i Manelic, el qual ve de la terra alta, de la pau i la solitud i per tant se sorprèn de tota la maldat de terra baixa.

Comentari per Mar Comas

Quina relació hi ha entre Marta i Sebastià? Què sent Marta per ell?

És evident que existeix una relació entre Marta i Sebastià que no es podria qualificar, en cap cas, d’amorosa. Tot i això, en un principi, la parella creu, i Sebastià no deixa de creure mai, que es tracta d’amor. L’amor entre persones es tradueix en estimació, apreciació, empatia… I Sebastià no és capaç de posar-se a la pell de Marta, fins al punt de fer-la casar amb un altre home. En cap cas busca el millor per ella, sinó que es guia pels seus desigs. Els seus actes són fruit de la bena encegadora que els diners li han posat als ulls. A més, Marta compleix les seves ordres malgrat que vagin en contra de la seva voluntat (abans del casament es passa les hores plorant). Ella actua creient que fa el millor per Sebastià, se sacrifica perquè creu que l’estima, però en realitat, la vida li ho ha posat tan difícil, que no és capaç de distingir entre l’amor i la submissió.

Es tracta més aviat d’una relació de dependència mútua: per una banda, Marta és una dona que des de la seva infància ha estat marcada per la pobresa extrema i unes circumstàncies difícils que la porten a sentir-se desvalguda. Com a conseqüència, la relació que li ofereix el seu amo Sebastià, la fan sentir protegida i segura. D’altra banda, Sebastià té una dependència per Marta més aviat passional, però no n’està enamorat, o si més no, el seu amor queda eclipsat pel seu egoisme que el condueix a actuar únicament pel seu propi benestar.

Cal destacar, però, que Sebastià ens presenta l’amor que sent cap a Marta com el motiu de tots els seus actes. En un dels diàlegs amb Marta diu que ho donaria tot per ella, fins i tot la vida. Tot i això, no refusa als diners, tan o més indispensables que la pròpia Marta. El fet de voler-se assegurar una bona fortuna, és el que el porta al fracàs. Així com els diners han corromput a Sebastià, aquest ha corromput a Marta fins al punt de fer-la participar en les seves maquinacions i mentides. Ell és un gran manipulador, i ella la parella desitjada per tot manipulador, una persona molt influenciable.

Sebastià és l’amo de tot: posseeix terres, animals, i fins i tot, persones. Sota el seu gran domini està Marta i la tracta com a un objecte, concretament com una marioneta. Primer la fa casar amb Manelic, per si no fos prou vol que parli i actuï com la seva dona, però en cap cas ha de sentir cap sentiment vers el pastor. I quan se li enreden tots els fils i la situació li fuig de les mans, la tracta com un gos “Aquí, Marta!”. Es tracta doncs, d’una relació de domini, submissió, manipulació… Sempre de desigualtat i masclista: dominant-sotmesa, manipulador-influenciable. La parella té conceptes d’estimació diferents, graus d’estimació diferents i es mou per passions diferents.

Comentari per Natàlia Castrejón

D’acord en tot amb tu, Natàlia. La Marta sentia un amor autèntic per en Sebastià, però finalment s’adona que ell no la tractava com calia. Creieu que es tractava d’un cas típic de maltractament?

Comentari per salutpastor

1. El drama té com a escenari una propietat rural que pertany a en Sebastià. La Marta va ser recollida del carrer pel Sebastià quan ella només tenia catorze anys, de manera premeditada per obtenir-ne favors sexuals. El seu padrastre passa a fer-se càrrec del molí. Al ser tan jove, innocent i sent la seva primera oportunitat per deixar de pidolar, s’hi va resignar i, poc a poc, s’hi va anar sotmetent ja que tampoc tenia ningú més en qui recolzar-se. La resta de treballadors, conscients del que passava, se’n reien i burlaven, actuant amb covardia.
El lligam entre la Marta i en Sebastià és molt complex: encara que de vegades confon l’abús de Sebastià amb l’amor, se l’estima sempre amb por, cert rebuig i consciència de culpa; l’aïllament i menyspreu en el que la sotmet, fa que perdi la confiança en ella mateixa.
A partir de l’arribada d’en Manelic, aquest sentiment canviarà fins al punt de desitjar la mort d’en Sebastià.

2. En Manelic ve de la Terra Alta, representa la bondat i la incorrupció. Al començament, la Marta sent repugnància per ell ja que ha estat enganyada i creu que ell s’hi casa per diners coneixent la relació que ella manté amb l’amo. De totes maneres no tarda massa en adonar-se de la innocència del seu marit. La seva puresa, la manera noble en que la tracta i el respecte que li mostra fa que ella desperti i vulgui trencar amb la vexació en que s’ha convertit la seva vida. Poc a poc, quan s’adona de que el Manelic l’estima fins al punt de perdonar-la, recupera les ganes de viure i refer la seva vida amb ell fugint de la Terra Baixa. No només canvia la percepció de la Marta sobre en Manelic, sinó també la de la resta de persones que l’envolten, la situació inicial s’inverteix i ell passa de ser l’objecte de burla a ser admirat i respectat.

3. La Marta acaba enamorant-se d’en Manelic perquè és la primera persona que la respecta i accepta (a part de la Nuri), retornant-li la seva dignitat i autoestima. L’amor infinit que ell sent per ella, la seva bondat i puresa en contrast amb la resta de persones que l’envolten, són copsats per la Marta i s’acaben de reforçar al ser ell capaç de perdonar-la i, finalment, oferir-li una nova oportunitat, una vida millor.

4. El simbolisme de la Terra Alta i la Baixa representen la teoria de Rousseau, que defensa que l’home és bo per naturalesa però la cultura, la societat el corrompen; és per això que ha de tornar al seu estat primitiu.
La Terra Baixa simbolitza la corrupció, la misèria moral i material, el materialisme, en definitiva, el mal. Es troba en el camp i de manera encara més acusada a la ciutat. Mentre que la Terra Alta representa tot el contrari: la noblesa,la llibertat, la puresa, la innocència, la bondat. Són les muntanyes, d’on ve en Manelic.

Comentari per LAURA TABERNER

Quina relació hi ha entre Marta i Sebastià? Què sent Marta per ell?

La Marta és l’amistançada del Sebastià i aquest, en ser l’amo de tot: el molí, les terres que l’envolten… es pensa que la Marta, com tots els habitants de les seves terres, és també de la seva propietat, per això la manipula com vol, ella és feble davant seu i es deixa dur pel que li diu ell ja que sent gratitud pel fet que el Sebastià l’hagi acollit a ella i al seu pare adoptiu, per això que la Marta no s’enfronta amb ell, però quan la vol forçar a casar-se, s’adona que en realitat el Sebastià no és un bon home.

Comentari per Andrea Lei

1. Quina relació hi ha entre Marta i Sebastià? Què sent Marta per ell?

La Marta i en Sebastià mantenen una relació en secret perquè sinó pot perillar la riquesa d’en Sebastià. La Marta en un principi obeeix al seu amant i creu estimar-lo, però en realitat és la dependència que té al ser l’amo de les terres que la va acollir, però un cop coneix a en Manelic s’adona cada cop més de la maldat d’en Sebastià.

2. Per què canvia la percepció de Marta respecte Manelic al llarg de l’obra?

Encara que en un principi la Marta pensava que en Manelic era un bestia ja que venia de les muntanyes, un cop el va coneixent es va adonant que és un bon home i que amb ell té molta més llibertat i la respecta.

3. Per què creus que s’hi enamora finalment?

Perquè veu que ell l’estima de veritat i també perquè ella diu en algun moment de l’obra que és la primera vegada que té alguna cosa, un marit. No és només la dona d’un home la seva opinió també té un valor.

4. Relaciona el títol de l’obra amb els temes que hi apareixen. Per què “Terra Baixa”?

La Terra Baixa és on viu en Sebastià amb tots els seus treballadors. L’altre terra és la Terra Alta, on viu una bona persona, en Manelic. Això reflexa el que pensava Àngel Guimerà, que l’ésser humà en comunitat es corromp i es torna dolent, i en solitari, com en Manelic, és bo per naturalesa.

Comentari per Nico Ortiz

Per què creus que s’hi enamora finalment?

La Marta confessa al Tomàs al segon acte de l’obra, que està enamorada del Manelic, ja que ell ha fet que ella ja no fos una persona dèbil ni sense dignitat sinó tot el contrari, ella es tornarà més forta gracies a l’amor del Manelic. A més la Marta mai s’ha sentit estimada de la manera que se sent amb ell.
Després de parlar amb el Tomàs, la Marta voldrà demanar perdó al Manelic per tota la hostilitat amb la qual l’ha tractat des que es van casar i li confessa el seu amor.

Comentari per Andrea Lei

Per què canvia la percepció de Marta respecte Manelic al llarg de l’obra?

La Marta al principi es pensa que el Manelic sap tot el pla que va fer el Sebastià per no quedar-se sense diners i que aquest hi està d’acord, aquest és el motiu pel qual la Marta demostra tant d’odi pel Manelic, però ella al llarg de l’obra es va adonant que el seu marit és un bon home i un home innocent, el qual també ha estat manipulat i enganyat pel Sebastià.

Comentari per Andrea Lei

Relaciona el títol de l’obra amb els temes que hi apareixen. Per què “Terra Baixa”?

Amb terra baixa es refereix a una relació de situació geogràfica, una comparació entre la terra baixa, o vila i la terra alta, o la muntanya.
La terra baixa és l’espai on transcorre la major part de l’obra, i es representa com el lloc on es concentra el mal del món, en el qual la corrupció, el pecat i la malícia de l’home conviuen en un mateix espai, però és especialment marcat en els seus habitants. El lloc que al qual es refereix la terra baixa és la vila o la ciutat on succeeix tota la trama dramàtica de l’obra, en el cas d’aquesta obra és la ciutat de Barcelona, una ciutat i com a tal plena d’avarícia i crueltat.
I la terra alta, representa a la terra de la muntanya, el Pirineu, un lloc sense pecat i on la corrupció de la mà de l’home no ha arribat, ja que és un lloc verge, un lloc bo per naturalesa on viu el Manelic i, per aquesta raó, ell tindrà les característiques que també pertanyen a la Terra alta.

Comentari per Andrea Lei

Fa relativament poc, la idea que la dona era inferior a l’home en tots els sentits era considerada una veritat que ni tan sols les dones es qüestionaven. El tracte entre homes i dones estava subordinat a aquest fet, i per tant es produïa una relació de dominància vers les dones en la qual hi havia abusos de tot tipus. I els abusos entre persones, siguin del tipus que siguin, per a mi es consideren maltractaments.
La manera de dirigir-se a la Marta per part del Sebastià és despectiva (com he dit abans, li dóna ordres com si fos un gos). En l’última escena del segon acte, el Sebastià i el Manelic se la disputen com si fos un objecte que els pertany. Tot i que el Manelic sap que ella està enamorada d’ell, el fet de dir és meva, no és tractar-la d’igual a igual. Tot i així, el Manelic és el tros de pa de l’obra (juntament amb la Nuri), és una bona persona, de cor noble i que s’estima moltíssim a la Marta.
Jo crec que això reflecteix com les coses que s’aprenen inconscientment d’observar el que ens envolta com la societat, la relació entre els nostres pares… ens influeixen molt i les acceptem com a normals sense ni adonar-nos-en. D’aquesta manera, és com el Manelic i la resta de persones de l’època veien la relació de dominància dels homes cap a les dones com una cosa que havia de ser així. Fins i tot, potser el propi Guimerà ho escrivia sense voler donar una imatge masclista de Manelic.

Comentari per Natàlia Castrejón

• Quina relació hi ha entre Marta i Sebastià? Què sent Marta per ell?

La Marta i el seu pare adoptiu varen ser acollits per Sebastià i començaren a treballar en el molí. Quan la Marta és fa gran es deixa endur-se per Sebastià ja que li dóna acolliment, però aquest no deixa de maltractar-la psicològicament, a més són amants des que ella era molt jove i mantenien relacions sexuals.

La relació entre el Sebastià i la Marta representa el maltractament a la dona i la impotència d’aquesta, contra el poder i els ideals d’un home i d’una societat. El Sebastià es molt masclista i es creu superior a les dones, simplement pel fet de ser home, i es pot comprovar de la manera en que tracta a la Marta, com un objecte. Ell la vol per a ell tot sol, però si la gent sap que ell està amb na Marta no es podrà casar i ho perdrà tot ja que l’hereu té empenyades les hisendes i els ramats i per salvar-ho tot s’ha de casar amb una pubilla.

La Marta al començament de l’obra, veia a en Sebastià com el seu salvador ja que l’havia acollit, l’havia fet sortir de la pobresa i l’havia donat un llar, tot el contari del que pensa després que acaba odiant-lo. En el moment en que l’obliga a casar-se amb el Manelic, en un monòleg explica que es sent molt desgraciada, solament vol estar sola i que acabessin amb la seva vida, pensa que hauria de haver fugit d’aquell lloc perquè no vol casar-se amb ningú que no estimi i té por de que en Sebastià la vegi plorar perquè li pegaria. Quan la Marta demana al Sebastià que no la casi amb el Manelic i ell gaudeix de que ella li ho demani. Més tard, la Marta comença a donar-se compte de com és el Manelic, comença a tractar-lo bé perquè és tot el contrari del que havia viscut amb el Sebastià i això no el suporta el Sebastià i li dona molta ràbia. Fins i tot, quan ella vol anar-se amb en Manelic s’empipa i diu que ella és per a ell tot sol, quan ella li diu que estima de veres al Manelic ell no ho pot suportar i intenta agafar-la fins que arriba en Manelic i el deté.

Comentari per Ana Maria Tur Moreno

Resposta a l’Andrea: Creus que és llavors quan li cau la bena dels ulls? I primer només pensa que el mal home és en Manelic?

Comentari per salutpastor

Resposta a la Natàlia: Genial! Estic d’acord amb tu. Consola pensar que és un escrit de finals del segle XIX, però el problema és que encara no ens hem tret aquest estigma a principis del s XXI…

Comentari per salutpastor

• Quina relació hi ha entre Marta i Sebastià? Què sent Marta per ell?

La relació entre Marta i Sebastià en l’inici de l’obra se’ns presenta com una relació amorosa i amagada, ja que ens ho diuen terceres persones, per tant, entenem que la relació entre Marta i Sebastià, com ja he dit, és una relació amorosa que s’ha de mantenir en secret pel bé d’en Sebastià. No obstant, en el transcurs de l’obra veiem i entenem que és una relació de control i submissió, on el control és agafat pel Sebastià qui sotmet a la Marta, a través d’amenaces i enganys.

Per tant podem dir que al principi de l’obra la Marta sent una estimació cap a Sebastià, no obstant quan l’obra va avançant, i per tant la Marta també coneix millor en Sebastià, el que ella sent per ell canvia cap a l’ odi.

• Per què canvia la percepció de Marta respecte Manelic al llarg de l’obra?

Algunes persones encara amb innocència creurien que la percepció de la Marta cap en Manelic canvia cap a millor, perquè descobreix que l’estima. Però jo crec que canvia, perquè la Marta mai ha tingut res seu, amb això vull dir que, ella sempre ha estat controlada mai ningú l’ha tractat bé, i quan veu que en Manelic la cuida i la tracta bé, la seva percepció cap ell va a millor, però no per un motiu d’enamorament, sinó per simple comoditat.
• Per què creus que s’hi enamora finalment?

Per tant no crec que s’enamori, sinó que el que jo crec és que ella li acaba agradant tant, per simple comoditat, ja que ell la fa sentir com ningú l’havia fet sentir, ella sempre s’havia sentit com l’últim esglaó, en canvi en Manelic la fa sentir com si estigués en l’altar.

• Relaciona el títol de l’obra amb els temes que hi apareixen. Per què “Terra Baixa”?

El tema principal de l’obra és tot el que tenim de dolent els éssers humans com pot ser, l’enveja, la mentida i la manipulació, i per tant la relació que hi ha entre aquests temes i el títol, és com la terra baixa fa de Manelic un desgraciat, tot al contrari que a les muntanyes, que com no hi ha éssers humans, és una vida tranquil•la, sense cap mena de malícia.
Per tant es titula terra baixa, perquè és on es centra els successos de l’obra, i la crítica, com ja he dit, una crítica als humans i la civilització.

Comentari per Jordi Martínez-Carrasco

Per què creus que s’hi enamora finalment?
Però finalment s’hi enamora? A l’acabar de llegir l’obra em va sorgir aquesta qüestió. Després de rumiar-hi una estona, vaig pensar que per poder resoldre aquest dubte s’haurien de tenir en compte diferents facetes de la personalitat, pensament i sentiments de la Marta envers a les persones i situacions que l’envolten.

Per una banda, penso que la Marta podria haver acabat enamorant-se d’en Manelic perquè veu en ell totes aquelles qualitats que els habitants de la “Terra Baixa” li han robat. M’explico. Segons el meu parer, la Marta inicialment el rebutja perquè, en la meva opinió, sovint les persones tendim a refusar el que és diferent a nosaltres, però finalment se n’adona que en Manelic és diferent al tipus de persones rancoroses, envejoses, tafaneres, manipuladores, en definitiva, complexes amb les que fins ara ha conviscut. Persones que l’han feta infeliç, per les quals s’ha sentit rebutjada i inferior; persones que l’han fet créixer a base de manipulacions i interessos (d’en Sebastià) i discriminacions pel sol fet de no haver nascut a la “Terra Baixa” (del poble) i veu que en Manelic, al cap i a la fi, té moltes coses en comú amb ella: tots dos se senten diferents a la societat que els envolta; a l’arribar al poble, ella, com en Manelic, també tenia aquesta faceta d’innocència, ingenuïtat i puresa que veu en ell. Aquestes similituds la traslladen al passat, quan no coneixia la maldat, el rancor, la manipulació, etc. I és per totes aquestes sensacions i sentiments que li transmet en Manelic a la Marta que penso que podria haver acabat decidint de marxar lluny amb ell i desempallegar-se de totes les actituds malignes que l’havien influenciat des de que va arribar per retrobar-se altra vegada amb la puresa de la natura i d’en Manelic.

Però crec que aquesta explicació mereix una doble interpretació:
I si tan sols va marxar per l’atractivitat i enyorança de la puresa esmentada anteriorment? Hi cap la possibilitat de que s’hagués traslladat a les “Terres Altes” amb en Manelic tan sols perquè sabia que era el millor futur que podia esperar però sense estar-ne enamorada? És possible que fes creure a tothom inclòs al Manelic que l’estimava amb l’única finalitat d’escapar d’una vegada del poble corromput que l’assetjava? Potser és més idoni i suggestiu pensar que marxa amb en Manelic enamorada d’ell per compartir la resta de la seves vides junts. Tot i així, és fàcil caure en el compte de que l’obra té una complexitat superior que qualsevol altra obra de les que acaben amb un: “van ser feliços i van menjar anissos”. En la meva opinió, crec que Terra Baixa és de les obres que ens deixa una porta mig oberta a noves i variades interpretacions.

Comentari per Núria Garcia

1. Quina relació hi ha entre Marta i Sebastià? Què sent Marta per ell?

La relació entre la Marta i Sebastià es caracteritza per la submissió de Marta al Sebastià, el qual, com explica Marta en un moment de la història, va facilitar al que la Marta considerava el seu pare una feina, obligant així a la Marta a acceptar ser l’amant del Sebastià, ja que si s’hi negava era maltractada per ell. Així doncs, La Marta no estima de cap manera al Sebastià, sinó que s’ha vist obligada a mantenir relacions amb ell i pertànyer-li pel fet d’haver-la rescatat de la pobresa quan ella tenia tan sols catorze anys.

2. Per què canvia la percepció de Marta respecte Manelic al llarg de l’obra?

Marta és una persona inestable, per la qual cosa els seus sentiments van canviant al llarg de l’obra, per tant també podem dir que es tracta d’un personatge rodó. Al principi, creu que Manelic ha acceptat casar-se amb ella després de conèixer les vertaderes raons, és a dir, que el Sebastià està enamorat de la Marta, però quan la Marta descobreix que ha estat enganyat tant o més que ella, sent compassió de Manelic i en va descobrint la seva personalitat.

3. Per què creus que s’hi enamora finalment?

Quan la Marta s’adona que el Manelic desconeixia els fins del Sebastià, veu com el Manelic té un caràcter innocent i bondadós, el qual, comparat amb el del Sebastià, provoca que la Marta s’enamori de Manelic i vulgui fugir amb ell a la terra alta, on no hi haurà ningú que pugui rebutjar el seu amor.

4. Relaciona el títol de l’obra amb els temes que hi apareixen. Per què “Terra Baixa”?

Un dels temes que apareixen en aquesta obra és el contrast entre la Terra alta i la Terra baixa de l’època. La Terra alta és un lloc ideal, on no hi ha cap mena de malícia, és a dir, representa la natura. Així doncs, segons Àngel Guimerà, la Terra alta és el camp. En canvi, la Terra Baixa conté tot allò dolent, maliciós, les persones corruptes, materialistes, tot allò perjudicial per l’home. Per guimerà, la Terra baixa és la ciutat. D’aquesta manera, com que la història estava situada en un poble, l’autor va titular aquesta obra amb el nom de Terra Baixa.

Comentari per Laura Solà

·Per què canvia la percepció de Marta respecte Manelic al llarg de l’obra?Per què creus que s’hi enamora finalment?

En Sebastià vol casar a la Marta amb algú perquè tothom pensa que festejen els dos i cap pubilla el vol com a marit i té que tapar aquesta situació. A través d’en Tomàs, que és l’únic que no sap res del muntatge, li diu al pastor Manelic que li proposi matrimoni a la Marta. En Manelic es possa molt content i baixa de la Terra Alta per casar-se amb la Marta, a qui estima purament. Per a ell, el matrimoni no és de conveniència, sinó d’amor. La Marta no està d’acord i li fa fàstic en Manelic però es casa per ordre d’en Sebastià. Fins i tot no dormen junts, en Manelic es posa a dormir davant de la porta de la seva habitació plorant. Tot i el despreci que en Manelic té que soportar, encara així l’estima perquè és la noia dels seus somnis i continua estant amb ella.

En Manelic pareix que nomès s’entén amb la Nuri, és l’única que li presta més atenció i qui li dona millor tracte ja que la resta del poble es riu d’ell. Això és precissament el que atrau l’atenció de la Marta, que comença a estar gelosa de la Nuri i a veure d’una manera diferenet a en Manelic. Al descobrir la innocencia d’en Manelic la Marta acaba enamorant-se d’ell, s’adona de que ell no sabia res del muntatge d’en Sebastià.

Quan en Manelic s’entera de que el seu casament a sigut un engany, el que més desitjava en aquest món passa a ser una tortura que l’empeny a tornar a les muntanyes, la Terra Alta. Cansat de tanta burla i malicia, quan intenta anar-se s’adona que la Marta també l’estima i intenten fugir tot dos junts. Quan en Sebastià s’adona de les intencions d’ells dos, fa tancar a la Marta al molí sota vigilància i desterra a en Manelic de la Terra Baixa. Aquí es quan en Manelic demostra més profundament el seu amor per ella, torna a enfrentar-se amb el Sebastià i aquest acaba morint. La Marta se’n va amb en Manelic a la Terra Baixa, lluny de les corrupcions i la malicia. La Marta al final no podia viure sense en Manelic, per primera vegada sabia el que era l’amor de veritat.

Comentari per Ana Maria Tur Moreno

·Relaciona el títol de l’obra amb els temes que hi apareixen. Per què “Terra Baixa”?

En la meva opinió, jo crec que el llibre és diu així perquè ocorreix tot a la ciutat. Per Guimerà la ciutat era representativa de tot el dolent, allà és on es concentrava tota la misèria moral, el materialisme humà i el egoisme i com a clar exemple tenim a en Sebastià, ell és el amo de totes les coses i aquest poder que té el fa ser egoista i pensar solament en ell mateix sense mirar als altres. També és cert que on es troben els diners, les fàbriques, els vicis… és a la ciutat. Podriem dir que la contaminació que genera l’home a les ciutats i afecta al medi ambient és la mateixa corrupció que pot afectar allà a les persones pel seu propi interès, per posar un exemple.

En canvi el camp és tot el contrari, és la representació que fa Guimerà per la Terra Alta. El camp és un lloc pur, bo, natural i incorrupte, allà no pot haver malicia i en el llibre l’exemple el tenim amb en Manelic. Ell que és una persona bona, primitiva i natural, prové de les muntanyes i allà mai havia vist tanta maltat com la que es troba a Terra Baixa. A la muntanya l’aire és fresc i la vida és honrada i digna, com tot és natural la personalitat de les persones no pot estar corrompuda, és a dir, serà més bona persona. A la naturalesa no serveixen de res els diners, ni hi han interessos, el que realment importa són els sentiments.

Comentari per Ana Maria Tur Moreno

• Quina relació hi ha entre Marta i Sebastià? Què sent Marta per ell?
El Sebastià sent una forta passió envers la Marta i la creu seva, de la seva propietat i que pot fer amb ella el que vulgui. Segons el meu parer, per ell, la Marta no és res més que un caprici que ha esdevingut una obsessió. Considero que la seva relació està buida d’amor i la Marta només l’accepta perquè la seva autoestima és pèssima. Ella no es valora gens a causa que els seus orígens són incerts i devaluats, el que fa que no sàpiga ben bé qui és i que se senti desgraciada. A més a més, el maltractament que pateix per part del Sebastià, tant físic com psicològic, fa agreujar aquest menyspreu que sent envers ella mateixa i fa disminuir la seva voluntat. D’altre banda, el Sebastià, que coneix perfectament aquesta debilitat, es posiciona com a salvador de la Marta i constantment li recorda a ella que és seva, que no és ningú i que li deu tot a ell, ja que ell la va acollir quan era més petita, al seu molí, donant-li una certa estabilitat. Tot això crea sentiments totalment contradictoris en la Marta, que per una banda l’odia per el tracte i el menyspreu que mostra cap a ella, però d’altre banda el considera una bona persona perquè la va recollir al seu molí i, d’alguna manera, això fa que l’estimi.

Comentari per Paula Roig Boixeda

• Per què canvia la percepció de Marta respecte Manelic al llarg de l’obra?
Al principi la Marta no coneix al Manelic, només sap que ve de la muntanya i el considera, doncs, un salvatge. A més a més, creu que el seu futur marit és conscient de tota la situació que envolta la Marta i el Sebastià, creu que ell accepta casar-se amb una dona que mante una relació paral•lela amb un amant i el considera despreciable. La Marta veu al Manelic com un còmplice del Sebastià i el seu pla per tal de no perdre el seu imperi per una banda i a ella mateixa per l’altre. Això fa que vegi al Manelic com a un ésser encara més miserable. Poc a poc, però, va descobrint que la idea que tenia d’ el Manelic estava molt equivocada. La primera nit de bodes ja descobreix que el Sebastià ha enganyat al Manelic i que aquest desconeix completament la relació que existeix entre ella i l’amo. Això farà que es compadeixi del pobre Manelic, que ha estat completament enganyat pel Sebastià, i que l’odi que sent ella cap a l’amo vagi en augment. Poc desprès, la Marta comença a sentir gelos per l’estreta relació que sembla existir entre la Nuri i el seu marit que afavoriran un apropament entre el matrimoni i una millora en la visió de la Marta cap al Manelic. El fet de casar-se amb el pastor i la seva bondat, augmentaran l’autoestima de la jove i la seva voluntat a mesura que l’odi cap a l’amo anirà augmentant. Poc a poc, la Marta anirà recuperant una llibertat que mai havia tingut i una voluntat i una seguretat que mai havia conegut. Aquesta millora personal l’atribueix, d’alguna manera, al Manelic, a qui poc a poc començarà a apreciar i estimar.

Comentari per Paula Roig Boixeda

• Per què creus que s’hi enamora finalment?
Crec que finalment s’enamora perquè el Manelic li ha demostrat un apreci que mai ningú havia tingut cap a ella. El seu marit l’ha valorat, l’ha deixat escollir i li ha demostrat que per ella mataria. Tot això farà que la Marta cregui més en ella i s’estimi més, es vegi més forta i pugui enfrontar-se al seu amo, però recolzada en el seu nou marit. D’altre banda, el fet de sentir que té alguna cosa seva i que li pertany també la fa sentir bé i alhora la fa més forta. Malgrat això, crec que la Marta acabarà confonent l’amor amb la gratitud envers el seu marit. Crec que s’enamora de tot allò que ha conegut amb l’ajuda del Manelic i es recolza en ell per escapar del seu amo i fugir ben lluny.

Comentari per Paula Roig Boixeda

• Relaciona el títol de l’obra amb els temes que hi apareixen. Per què “Terra Baixa”?
La Terra baixa simbolitza l’home i la civilització juntament amb la corrupció i la maldat. És un símbol de tot allò dolent i menyspreable que s’oposa a la Terra Alta: les muntanyes, la puresa, la bondat, la llibertat, la veritat, tot allò incorruptible, salvatge i natural.
En Manelic és un home pur, que prové de Terra Baixa i representa totes les característiques d’aquesta mentre que el Sebastià és un home corrupte i malvat, dominador i mentider: un home de Terra Alta. Aquests dos personatges participen en el triangle amorós de la historia, juntament amb la Marta, que pertany a un lloc encara més fosc que Terra Baixa, vora la mar. L’amor del Sebastià és més propi de Terra Baixa , influït per multitud d’interessos, violent, controlador i obsessiu i en canvi l’amor del Manelic és un amor més ideal, més pur i allunyat d’interessos de qualsevol mena.
L’obra també tracta el tema dels diners i la corrupció plantejat en el matrimoni de conveniència que vol dur a terme el Sebastià per tal de salvar la seva hisenda. Aquesta corrupció es pròpia de Terra Baixa i, com a tal, es dona en aquesta i entre personatges que viuen a Terra Baixa.
L’obra rep el nom de Terra Baixa ja que és l’escenari de la història i simbolitza la corrupció, l’avarícia i l’engany que generen els diferents conflictes que faran desenvolupar la trama de la història.

Comentari per Paula Roig Boixeda

Al llegir l’ obra m’ha cridat l’atenció la concepció que té l’autor sobre l’amor o la facilitat amb la que qualifica els sentiments com amor. M’ha sobtat el fet que parli d’enamorament per part del Manelic des d’un primer moment, ja que considero que ell no està enamorat de la Marta. El Manelic ha estat tota la seva vida apartat a la muntanya, sempre ha tingut la il•lusió de trobar una dona, enamorar-s’hi i casar-se i la Marta és la primera i la única oportunitat que ha tingut per fer realitat aquest somni. Segons el meu parer, el Manelic està enamorat de la idea de “dona”, i aquest amor basat en un ideal és tan gran, que acaba idealitzant a la Marta i l’únic que vol es viure amb ella i tenir una vida en companyia, això si, a Terra Alta, lluny de totes les perversions. Què n’opineu?

Comentari per Paula Roig Boixeda

RESPOSTA A LA SALUT:
D’acord en tot amb tu, Natàlia. La Marta sentia un amor autèntic per en Sebastià, però finalment s’adona que ell no la tractava com calia. Creieu que es tractava d’un cas típic de maltractament?
________________

L’amor que es pot sentir és un amor autèntic? Jo crec que no, considero que un amor autèntic és ben diferent. Estar enamorat és estimar a una persona per com ÉS. “Estimar” a una persona que no t’aporta res de bó, que et destrueix, que t’enfonsa: que et maltracta, no és un amor autèntic, és un amor malaltís. Hi ha persones amb tendència a patir maltractaments, de la mateixa manera que hi ha persones amb tendència a realitzar maltractaments. Així doncs, és un amor equivocat, tant per una banda com per l’altra. En aquest cas esteu considerant el de la banda de la recepció del maltractament. Una persona que pateix un maltractament és una persona amb una autoestima molt i molt baixa i per tant, si no s’estima a ella, difícilment pot estimar a una altre persona. Tanmateix, suposant que és capaç de fer-ho, aquesta persona agrairà qualsevol mostra d’amor, d’apreci o d’estima i , per tant, és molt més susceptible a quedar-se “enganxada” d’un maltractador, que neda entre l’amor i l’odi envers la persona maltractada. La Marta no ha tingut cap model d’amor vertader en els seus pares i en cap persona propera, mai ha tingut ningú que l’estimi i té una autoestima molt baixa. Amb tot això, considero que la Marta compleix amb un perfil de persona maltractada.

Comentari per Paula Roig Boixeda

RESPOSTA A LA SALUT:
D’acord en tot amb tu, Natàlia. La Marta sentia un amor autèntic per en Sebastià, però finalment s’adona que ell no la tractava com calia. Creieu que es tractava d’un cas típic de maltractament?
________________

L’amor que es pot sentir per un maltractador és un amor autèntic? Jo crec que no, considero que un amor autèntic és ben diferent. Estar enamorat és estimar a una persona per com ÉS. “Estimar” a una persona que no t’aporta res de bó, que et destrueix, que t’enfonsa: que et maltracta, no és un amor autèntic, és un amor malaltís.
Hi ha persones amb tendència a patir maltractaments, de la mateixa manera que hi ha persones amb tendència a realitzar maltractaments. Tant per una banda com per l’altra no saben estimar i és un amor destructiu i malaltís. I faig un incís, els homes maltractadors ho són tota la vida, perquè no saben ESTIMAR i les dones maltractades, si es troben amb un altre maltractador, tornaran a patir maltractaments(sempre i quan no hagin rebut ajudes i tractament). Però bé, en aquest cas esteu considerant el de la banda de la recepció del maltractament. Una persona que pateix un maltractament és una persona amb una autoestima molt i molt baixa i per tant, si no s’estima a ella, difícilment pot estimar a una altre persona. Tanmateix, suposant que és capaç de fer-ho, aquesta persona agrairà qualsevol mostra d’amor, d’apreci o d’estima i , per tant, és molt més susceptible a quedar-se “enganxada” d’un maltractador, que neda entre l’amor i l’odi envers ella. Fent referència a l’obra: la Marta no ha tingut cap model d’amor vertader en els seus pares i en cap persona propera, mai ha tingut ningú que l’estimi i té una autoestima molt baixa i es troba amb el Sebastià, que no cal ens aturem en com és ell i com la tracta. De veritat creieu que pot estar enamorada d’el Sebastià? Creieu que pot estimar a una persona que la tracta com al tracta ell? Suposo que hi ha moltes maneres d’entendre lamor i aquesta em torna a sobtar, tant o més, que la que plasma l’autor al llibre.

Comentari per Paula Roig Boixeda

1. Quina relació hi ha entre Marta i Sebastià? Què sent Marta per ell?
La relació entre Marta i Sebastià va canviant durant el transcurs de l’obra, en el principi veiem un relació d’amor clandestí, una relació d’amants, però més endavant quan comencen els problemes per el Sebastià, aquest mostra el seu cantó possessiu i dominant, i la Marta se n’adona, per quest motiu passa a odiar en Sebastià; la relació es converteix en que Sebastià veu com la Marta se li escapa, es torna dominant i Marta acaba odiant-lo.

Comentari per Víctor Joan Alegre Carreres

2. Per què canvia la percepció de Marta respecte Manelic al llarg de l’obra?
Quan la Marta coneix en Manelic, es pensa que ell està al dia de les intencions d’en Sebastià i pensa que ho fa tot per diners, per això al principi l’odia; però després d’uns dies del casament quan parla amb ell, veu que ha estat enganyat per el Sebastià, igual que ella, aleshores comença a mirar-lo a uns altres ulls i s’adona que és una bona persona.

Comentari per Víctor Joan Alegre Carreres

3. Per què creus que s’hi enamora finalment?
Perquè un cop ja sap tota la veritat descobreix el Manelic de debò, aleshores veu com ell l’estima de veritat, veu que la tracta com mai ningú l’havia tractat, i també sent compassió per tot el que ha hagut de passar, tot això més el desamor que té amb Sebastià fa que s’aferri a en Manelic i s’acabi enamorant.

Comentari per Víctor Joan Alegre Carreres

4. Relaciona el títol de l’obra amb els temes que hi apareixen. Per què “Terra Baixa”?
En l’obra es fa una clara crítica a com som les persones i la civilització, també es distingeix la terra baixa, com al zona de sota de la muntanya on es troba el poble i la gent, i la terra alta, que és on viu primerament en Manelic, a dalt de la muntanya on no hi ha persones només la natura i animals; per tant fa una crítica a tot el que és la terra baixa, perquè reflecteix l’enveja, la poca sinceritat i l’únic interès pels diners de les persones.
Es titula Terra Baixa perquè és el lloc en què es basa tota l’obra i en el que es centra l’argument i la crítica de l’autor.

Comentari per Víctor Joan Alegre Carreres

Quina relació hi ha entre Marta i Sebastià? Què sent Marta per ell?

Aquests dos personatges tenen uns sentiments molt diferents l’un per l’altre.
Per una part el Sebastià l’estima bojament, ella és una de les coses més importants per ell en la seva vida, l’estima tant que fins i tot arriba a la bojeria. Ell és qui la va acollir i li va donar tot a la seva vida i per tant considera que ella és propietat d’ell i que l’ha d’obeïr en tot el que ell digui, considera que ella ha d’estar agraïda eternament.
Ella per una altra banda l’odïa, no el soporta ni el vol veure, sent gran fàstic per ell i te por constantment ja que se sent amenaçada cada vegada que els Sebastià és a la vora.
A mesura que avança l’obra l’odi cap al Sebastià augmenta però en canvi no és capaç de plantar-li cara, fins cap al final de l’obra la Marta no soporta més aquest tracte tirànic i violent del Sebastià i es revela dient-li coses que mai havia sigut capaç de dirli.

Per què canvia la percepció de Marta respecte Manelic al llarg de l’obra?

Manelic és un personatge indefens que al començament de l’obra és insultat per tothom i és el centre de les rialles del poble.
Aquest al ser un pastor considerat ruc i bèstia és aprofitat pel Sebastià per casar-lo amb la Marta ja que pensa que és tan ruc que mai s’adonara de les seves intencions i del perque el vol casar amb la Marta.
El Sebastià fa creure a la Marta que el Manelic sap tot l’entramat que es porta entre mans i li diu que ell fara com si res, que actuara amb ella amb normalitat com si no sapigués perque s’ha casat amb ella.
La Marta en sentir aquestes paraules sent fastic cap al Manelic, li repugna la idea de que el Manelic es pugui rebaixar tant per una dona i per tant no pot ni mirar-lo a la cara.
Mentre l’obra va discurrint la Marta va descobrint que el Manelic ha estat enganyat, que ell no sabia res d’aquests plans que portava entre mans el Sebastià, ell només creia que havia estat casat amb ella pel destí no per els plans del Sebastià com al principi es pensava ella.
A partir d’aquest moment es va adonant que el Manelic és un home bo i que veraderament l’estima a ella, llavors la Marta es comença a enamorar d’ell i comença a veure el veritable Manelic.

Per què creus que s’hi enamora finalment?

Ella va veient com és el Manelic, troba en ell un home bo sense malícia, un home que l’estima. Ella ha estat una dona poc estimada en aquella terra baixa, no se sentia protegida i a ara amb el Manelic a prop se sentia estimada i protegida, i el que més li agradava a ella que era el sentir-se en posessió d’algú que no fos el Sebastià, per tant troba en ell una mena de camí per a la salvació.
Tot aquest conjunt de coses fan que finalment ella quedi enamorada d’ell i que decideixi escapar amb ell a la muntanya on ell vivia lluny de la terra baixa.

Relaciona el títol de l’obra amb els temes que hi apareixen. Per què “Terra Baixa”?

El títol “Terra Baixa” simbolitza la terra on es corromp tot, una terra“maleïda”, on la massa de gent és dirigida per uns prototips a seguir, plena de prejudicis, és una terra podrida plena de males ànimes, que és el que trobem a les terres del senyor Sebastià en les quals tot un seguit de gent amb males intencions, tafaneres i dolentes intenten fer desgraciada la vida a la resta, com al Manelic. En canvi a la terra alta, a les muntanyes, és tot el contrari, la pau governa, no hi ha malícia, la gent viu traquila, lliure, sense pressions, és una terra on es perdona tot, una terra més pura, més simple, sense malentesos ni burles.

Comentari per danialonso45

M’agradaria afegir-me al fòrum de debat que s’està mantenint respecte a la qüestió de si es tracta de maltractament la relació que mantenen Marta i dos dels homes de l’obra (Manelic i Sebastià).
Sota el meu punt de vista, sí que es tracta de maltractament, ja que encara que en cap moment veiem un clar maltracte físic (tot i que s’insinua quan Sebastià ordena que surti Marta, o si no ho fa, la pegarà), sí que hi ha un evident maltracte psicològic. Com ha dit la Natàlia i, completament d’acord amb ella, Sebastià la tracta com un gos i, fins i tot Manelic, creu que Marta és de la seva propietat. Ella apunta que aquesta actitud pot ser una errada inconscient i involuntària de l’autor, ja que es tracta del s.XIX i aquest maltractament, no estava mal vist, sinó que es considerava normal.
A mi, m’agradaria obrir una altra porta que ens fes pensar. Segons el meu criteri, potser, Guimerà no fa inconscientment aquesta “errada”, sinó que la imatge masclista de Manelic és voluntària, és a dir, potser vol exemplificar de nou que la Terra Baixa corromp a l’home. M’explico: Manelic no era així, sinó que al posar-se en contacte amb una societat cruel i que resigna a la dona a un paper de mínima importància a la vida, ell també adopta una actitud conseqüent.

Què en penseu? Es tracta d’una errada involuntària, o tot havia estat premeditat?

Comentari per Núria Folguera

Per què canvia la percepció de Marta respecte Manelic al llarg de l’obra?

Marta, al principi, està indignada amb Manelic perquè pensa que ell coneix perfectament la situació, és a dir, que el seu casament amb Marta és un pur tràmit per ajudar al Sebastià a recuperar la seva riquesa i que l’amo, continuarà disposant de la noia quan vulgui. Per aquest motiu, té un fort sentiment de rebuig i de ràbia en la seva figura i, per això, ni li parla. A mesura que l’obra va avançant i que Marta se n’adona que Manelic ha estat enganyat i que no sap res de la rebuscada història planejada per Sebastià, el sentiment de ràbia i odi envers ell es converteix en un sentiment de pena i compassió. A més, al llarg de l’obra veu en Manelic un alliberament de Sebastià, ja que ell la pot salvar de l’amo (ja no està sola, ja té algú que l’ajudi). A tots aquests factors, cal sumar el gran amor que Manelic sent per Marta, que per primera vegada, coneix a una persona que l’estima de debò. Un clar exemple d’aquest fet és que Manelic cada nit, surt de la seva habitació i es posa a dormir a prop de la porta de Marta (per sentir-la més a prop) i, fins i tot, plora de les ganes que té per ser amb ella.
Si ho mirem des d’un punt de vista una mica més crític, també podem pensar que Marta comença a canviar la percepció de Manelic perquè el veu com un punt de fugida de l’amo, Sebastià. És a dir,que en un principi, no l’estima i decideix fer un paper per intentar sortir de les mans de l’amo, que la té ben lligada. Per aquesta raó, podríem pensar que Marta també s’aprofita de la bona fe de Manelic i que realment, no sent cap afecte cap a ell.
Jo no crec que això sigui així, és a dir, penso que Marta sí que està enamorada de Manelic i que no s’aprofita d’ell, però d’altres ments una mica més negatives, potser no comparteixen la meva opinió.

Digueu-ne la vostra!! Marta estima Manelic des del moment en que s’adona que aquest ha estat enganyat? O per contra, creieu que Marta no sent res per Manelic (segueix estimant a Sebastià) i, a l’igual que fa Sebastià, l’utilitza pel seu propi interès?

Comentari per Núria Folguera

Núria: potser la Marta veu com a única porta de sortida fugir amb en Manelic, perquè com a dona no es veu capaç d’iniciar una vida tota sola?

Comentari per salutpastor

1. Quina relació hi ha entre Marta i Sebastià? Què sent Marta per ell?
Des de petita Marta ha viscut fent companyia i servint al Sebastià, un home força més gran que ella, que no tenia dona ni fills a qui estimar i cuidar, que es devia sentir sol i faltat d’efecte. No és una relació d’amistat, ni paternal sinó més aviat d’efecte mutu, per tant, encara que no ho diu explícitament, entenc que entre la Marta i en Sebastià hi ha una relació sexual.
Marta sent un “amor” especial cap a Sebastià. No és ben bé amor, sinó més aviat respecte i deute ja que ell va ser qui li va donar un sostre, una feina i la va valorar com a persona per primera vegada, encara que després s’apoderés d’ella. De fet ella no coneix cap altre tipus de vida millor que la que viu amb en Sebastià per tant és comprensible que senti que ella és una possessió d’ell. Marta a més, veu a Sebastià com un home poderós el qual l’ha protegit, l’ha tret d’una vida miserable i li ha ofert una vida més bona i digne.

Comentari per JÚLIA BLANCH

Bones tardes! volia deixar la meva opinió sobre l’obre.

Es veu molt clar que Terra Baixa també és una critica a la societat, veiem que la gent es fica molt en la vida de la Marta i en Manelic, cosa que en aquella època amb lo avorrit que pot arribar ser estar treballant per viure malament, parlar de la vida d’altre gent pot ser lo més divertit que tinguin a fer. La gent parlava i la feia massa grossa i a més ni tan sols intentaven ajudar, sols es limitaven a fer de lloros mentre en Manelic i la Marta ho passaven malament. Tot això també es reflexa a la vida d’avui dia, hi ha gent a la feina, al col·legi, al carrer que parlen i parlen i l’únic que arriben a fer es molestar, posar a les persones en una posició incomoda i fins i tot a prohibir la vida d’altres. Ara mateix també es fa a la televisió! és impressionant com la gent es fica en la vida d’altres per gaudir més de la seva.

Creieu que si la gent no hagués fet tanta polèmica de lo desgraciat que era en Manelic aquest no s’hauria tornat tan boig?

Comentari per Maximiliano Ferreyra

Pel que fa al que preguntes tu, Salut, sí, crec que la Marta viu un cas de maltractament. Evidentment no es pot comparar amb cap cas actual perquè per sort les coses han canviat molt i la violència de gènere cada dia obre portes noves i en tanca d’altres.
Sebastià s’apodera d’ella i esdevé amo dels seus desitjos. Veiem un maltractament tant psicològic com físic, ja que Marta està totalment sotmesa i lligada a les seves decisions i la seva decisió no conte per res quan no comparteix els desitjos d’en Sebastià. La seva llibertat està en mans d’ell.

Comentari per JÚLIA BLANCH

2. Per què canvia la percepció de Marta respecte Manelic al llarg de l’obra?

Perquè va descobrint mica en mica com és ell i com seria la seva relació si s’hi casés. Al principi no vol que la casin amb un desconegut, la Marta veu en Manelic com un home extrany que ve d’una terra diferent a la seva i prefereix ser només d’en Sebastià, ja que és el que ha sigut des de sempre i ,com ja he dit abans, ella no coneix un altre tipus de vida, però a mesura que avança l’obra se n’adona del que podria ser ella si es casés amb en Manelic. Se n’adona de com l’han tractada al poble, i especialment com l’ha tractada en Sebastià durant tot aquell temps i finalment decideix donar-se una oportunitat per començar una nova vida amb en Manelic, el qual demostra ser un tipus d’home diferent al que ella coneix.

Comentari per JÚLIA BLANCH

3. Per què creus que s’hi enamora finalment?

Perquè veu en ell un home bo, comprensiu i humil, que l’estima pel que és i no pel que vol que sigui. Manelic és totalment diferent a en Sebastià, no és manipulador, no és ambiciós, no és mesquí ni esquerp i encara menys agressiu amb ella. Totes les qualitats que té, i les que no té, fan que Marta el trobi com un home ideal. En ell troba la ilusió de viure, de canviar, de marxar de la Terra Baixa i ser feliç.

Comentari per JÚLIA BLANCH

4. Relaciona el títol de l’obra amb els temes que hi apareixen. Per què “Terra Baixa”?

Terra Baixa fa referència al tipus de vida, a les relacions, i a la zona on viuen els personatges de l’obra. Tot succeeix a la plana i els fets són propis dels d’aquella zona. En aquella època la gent de la terra baixa vivia d’aquesta manera. Les cases pairals i les grans extensions de terra eren propietat dels senyors, com en Sebastià, i eren treballades pels camperols, vassalls dels seus amos. Al poble el senyor de la casa era la figura més important, tothom treballava per ell i respectava les seves ordres i decisions. El món de la Terra Baixa és un món d’interessos amagats, de domini, d’hostentació i poder i dobles vides. Manelic, en canvi, ve de les muntanyes, on la vida es viu diferent a la de la terra baixa, la vida i les relacions són més senzilles i ingènues,de fet ell s’enamora de la Marta i només pensa en ella i en estimar-la, per això ell es queixa i no li agrada aquell lloc, perquè sempre ha viscut a la seva manera, de manera simple i sincera, sense dependre de ningú, treballant sol per a la seva pròpia supervivència, aïllat del món de la plana, sense conflictes ni complicacions de cap mena.

Comentari per JÚLIA BLANCH

TERRA BAIXA, d’Àngel Guimerà.

1- Quina relació hi ha entre Marta i Sebastià? Que sent Marta per ell?
La Marta i en Sebastià mantenen una relació més que res sexual, ja que en Sebastià l’utilitza com a una objecte, la domina, la fa servir i la maltracta, encara que en el fons esta enamorat d’ella. És a dir, es tracta d’una relació amor odi, que tot el poble sap que existeix. Alhora, però, al principi de l’obra es podria considerar que la Marta sent alguna cosa per ell, encara que la utilitzi sexualment, però més endavant els sentiments de la Marta canvien i comença a sentir un odi profund contra en Sebastià.

2- Per què canvia la percepció de Marta respecte a Manelic al llarg de l’obra?
Perquè es comença a donar compte que en Manelic és un bon home i que l’estima de veritat. També influeix que en Manelic es porti quasi únicament amb Nuri, una noieta a la qual Marta estima molt.

3- Perquè creus que s’hi enamora finalment?
Crec que al final s’hi enamora perquè es dona compte de que és un molt bon home, que li pot donar un bon futur, amb molt d’amor i felicitat, perquè la tracta bé i perquè està molt enamorat d’ella.

4- Relaciona el títol de l’obra amb els temes que hi apareixen.
Perquè “Terra Baixa”?
L’obra se situa principalment a la Terra Baixa, que simbolitza la corrupció, la misèria moral i material humana, les complicacions, els mals esperits, la tafaneria, la malícia, la pressió social i els prejudicis. En general podríem dir que simbolitza la societat. Els temes que apareixen a l’obra són varis, però els més destacats son: els triangle amorós entre al Sebastià, la Marta i en Manelic, l’engany per part d’en Sebastià a en Manelic i la Marta per a no empobrir-se i la manera en que el poble tracta en Manelic. Es pot veure clarament que aquests 3 temes estan relacionats amb la societat perquè en el cas del triangle amorós i de l’engany, existeix una pressió social i una corrupció tan per part del poble com per part de la llei. I en el cas de la forma en que el poble tracta a en Manelic, es veu clarament la malícia del poble ja que el creuen un ignorant i un babau perquè prové de la Terra Alta, de la muntanya.
Com ja he dit abans aquest títol ve donat perquè la major part de l’obra transcorre a la Terra Baixa i també perquè obra Terra Baixa presenta d’una manera evident una simbologia que consisteix a contrastar i enfrontar una Terra Alta pura amb una Terra Baixa degenerada. És a dir, que la gent de la Terra Alta és generosa, noble i forta, “tot naturalesa” mentre que la gent de la Terra Baixa és pervertida, dolenta i malintencionada.

Comentari per Alexandra Thompson

1-Quina relació hi ha entre Marta i Sebastià? Què sent Marta per ell?
Hi ha relació entre ells de serventa i amo però alhora tenen també una relació amorosa. La Marta es la submisa del Sebastià i alhora també hi està enamorada d’ell. Però el Sebastià sent amor cap a ella però només quan ell ho necessita, perquè en aquella època l’amor entre treballador i amo era mal vist, per això el Sebastià li va demanar que és casés amb el Manelic.
2-Per què canvia la percepció de Marta respecte Manelic al llarg de l’obra?
La Marta canvia de pensament durant el transcurs dels tres actes. Podem llegir que la Marta al principi estant enamorada del Sebastià es casa amb el Manelic sense estimar-lo, però després en el segon acte es pot llegir que la Marta comença a enamorar-se del Manelic perquè se sent gelosa de la Nuri. I es quan el seus sentiments es contradiuen ( el que estan lligats al Sebastià).
3-Per què creus que s’hi enamora finalment?
Com ja he dit abans , la Marta troba el Manelic com un home que la respecta tal i com és, i a més a més, l’estima. A Part també s’enamora perquè té gelosia de la Nuri.
4-Relaciona el títol de l’obra amb els temes que hi apareixen. Per què “Terra Baixa”?
El tema de l’obra és la por als canvis, en el cas de l’obra, a la societat urbana. La terra baixa simbolitza la nova societat que està naixent, i és una crítica a aquesta societat perquè és on els homes es tornen malvats i hipòcrites. Es reivindica un retorn cap a la tradició, per això els dos protagonistes principals, al final de l’obra, se’n tornen a la terra alta, el lloc on res no ha canviat i els homes són bons i innocents. El llibre està marcat per una simbologia constant entre la Terra alta i la Terra baixa, en la qual es contraposa durant tota l’acció dramàtica de l’obra el conflicte entre aquests dos móns.

Comentari per Andrea Vicedo

Vista l’especulació sobre els sentiments de la Marta, m’agradaria donar una visió més simple del canvi en el pensament de la Marta.
Totes les vostres objeccions sobre el que li passa tenen part de raó però crec que se li està donant masses voltes; el que li passa a la Marta ens podria passar a qualsevol, perquè es totalment raonable que vivint en la pobresa t’aferris al primer home que t’ofereixi una vida millor i et respecti, i és així com se li va presentar Sebastià a la Marta quan era més jove. Tot segueix en bon transcurs fins que en Sebastià ha de prendre una decisió sobre amb qui s’ha de casar i, pensant que podria obtenir tant la riquesa com la Marta, tria el camí de casar-se amb una altra per així tenir ambdues coses; aquest fet fa que la Marta se n’adoni de que en Sebastià tampoc mira només per ella i comença a odiar-lo, paral•lelament coneix en Manelic que en un principi es pensa que és un mal home , però acaba descobrint que ho ha fet tot en bona intenció i per amor; això fa que acabi estimant en Manelic ja que ell la respecta i la tracta molt bé, però això no significa que se’n vagi amb ell perquè li és més còmode, ni res d’això, ja que qualsevol s’enamora de la persona que la tracta bé i no ho fa per comoditat.
Crec que s’ha de donar la oportunitat de creure que la Marta s’enamora d’en Manelic per com és i no per raons secundàries que sí que poden influir, però no són les principals.

Comentari per Víctor Joan Alegre Carreres

RELACIÓ ENTRE TERRA ALTA I TERRA BAIXA:

Des que hem començat a comentar l’obra tots em donat per segur que la Terra Alta representava la bondat i la Terra Baixa la malícia. Jo tinc un altre punt de vista sobre aquest aspecte.

A la Terra Alta, és a dir a les muntanyes, la gent viu sola, aïllada o en grups socials molts petits, mentre que a la Terra Baixa la gent viu en grups socials relativament grans per la qual cosa reben influencies de molta gent diferent. Per tant, una persona bona i innocent que viu a la Terra Alta, com és el cas del Manelic, segueix sent bona i innocent al llarg de la seva vida perquè no és influenciada per gent dolenta, mentre que una persona bona i innocent que viu a la Terra Baixa, com és la Nuri, acaba sent dolenta per la influencia de la gent del seu voltant. És per aquesta raó que el Manelic arriba a la Terra Baixa sent tan innocent com quan era un nen i es va corrompent fins al punt de matar el Sebastià, i també és per aquesta raó que una nena innocent com la Marta es corromp al llarg de la seva vida per la influencia de la gent de la Terra Baixa. També podem veure com en Tomàs, tot i viure a la Terra Baixa, és bona persona, perquè la seva vida d’ermità, és a dir una vida solitària, el manté bastant al marge de la influencia de gent com el Sebastià.

Comentari per Oscar Garcia

Ei, Paula… has trobat la clau… autoestima!

Comentari per salutpastor

Resposta a la Núria: penso que quan encara el Manelic no ha tingut contacte amb ningú, ja s’ha enamorat de la Marta. Perquè representa una figura idealitzada de la dona, que només ha conegut de petit en el paper de mare. La dona no és una persona com ell, és una imatge ideal. Què en penseu?

Comentari per salutpastor

Víctor, creus realment que Sebastià li ofereix una vida millor i la respecta?

Comentari per salutpastor

1- Quina relamió hi ha entre la Marta i Sebastià? Què sent Marta per ell?

Entre la Marta i el Sebastià hi ha un lligam d’agraïment per part d’ella i de possessió per part d’ell. La Marta li estava agraïda perquè Sebastià la va acollir quan no tenia cap altre lloc on anar. Però com que és unpersonatge rodó, la seva visió sobre en Sebastià va sent cada vegada més madura. I per part de Sebastià, es pensa que la Marta és seva i que pot fer amb ella el que vol i de fet, fins que arriba en Manelic, així és!

Comentari per Alba Llibre

2- Per què cambia la percepció de Marta respecte Manelic al llarg de l’obra?

Perque el motiu pel qual la Marta i en Manelic es casen és perquè en Sebastià fa un pla per tal d’evitar “les males llengües”. Per dur-lo a terme enganya a Manelic i aquest, innocenment, es casa amb la Marta sense cap mala intenció. El problema és que la Marta es pensa que en Manelic sap tot el pla que ha preparat Sebastià i per tant, el veu deshonest i s’enfada amb ell. El comportament de la Marta al llarg de l’obra canvia perquè es va donant compte que el seu marit és innocent i per tant, ella deixa d’estar enfadada i realment s’hi acaba enamorant.

Comentari per Alba Llibre

3- Perquè creus que s’hi enamora finalment?

Abans de coneixer a Manelic, la Marta era una persona dèbil i estava totalment en mans de Sebastià. En canvi, quan coneix a Manelic de la Terra alta, aquest li aporta seguretat, amor, tranquil•litat i hostilitat (ja sé que al principi no, ja que entra a formar part de la història com un babau). La Marta passa de ser una noia dèbil i somisa a ser una persona forta, amb dignitat i ganes de viure. Tembé crec que s’acaba significativament al matar el “llop” Manelic i que d’aquesta manera, puguin viure el seu amor sa i en pau (una vegada ha guanyat el bé per sobre el mal).

Comentari per Alba Llibre

4- Relaciona el títol de l’obra amb els temes que hi apareixen. Per què “Terra Baixa”?

En l’obra hi apareixen dos conceptes. Els explicaré els dos perquè el significat que dóna l’obra a “Terra Baixa” no es pot definir bé sense contrastar-lo amb el de “Terra alta”.

La divisió que es fa en el llibre dels dos territoris diferència la “bona gent” de la “mala gent”.
M’explico: La terra de la qual prové en Manelic (la “Terra alta”) és un indret geogràficament muntanyós com per exemple podria ser Solsona o Viella. En quant a conceptes que li atribueix l’autor és un lloc de població pura, tranquil•la, incocent i sense malícia.
Per contra, la Marta viu a la “Terra Baixa”. Diriem que és més aviat l’ambient de ciutat compodrien ser Barcelona o Sabadell. Els conceptes que li atribueix l’autor a la “Terra Baixa” són la crueltat, l’avarícia, l’egoisme.
La diferència entre personatges de la terra alta i baixa es nota clarament amb en Manelic i en Sebastià.

Comentari per Alba Llibre

En quan a la primera pregunta, crec que la relació que s’estableix entre la Marta i en Sebastià és una relació bastant especial ja que en un principi de la narració se’n presenta com una relació d’amor i a mesura que aquesta es desenvolupa observem que la relació no és ben bé d’amor, millor dit és de dependència mútua. En primer lloc, la Marta se sent lligada a en Sebastià perquè considera que és la única persona que l’ha ajudat des de ben petita oferint-li habitatge, aliment, i en general una vida millor a la que tenia. Tanmateix, aquesta noia tan innocent té un sentiment totalment contrari al de respecte i amor per Sebastià que és el de ràbia i odi, que anirà adquirint força al llarg de la obra. En segon lloc, en Sebastià és un personatge amb molt poder i superior a tothom, cosa que provoca un gran domini sobre el poble i conseqüentment també sobre el personatge de Marta. Sebastià li mostra al seu amor, la Marta, un sentiment amorós que crec que en el fons ell no sent i que només li fa creure a ella per a que aquesta no el deixi en cap moment. Crec que Sebastià no estima a Marta i només la fa servir com a objecte i no com a persona que és. Per tant ens demostra a través del seu comportament que posseeix a Marta i que pot fer amb ella el que vulgui, mentre ella només fa que obeir les seves ordres i caure en un pou profund del qual no és capaç de sortir-ne… es veu empresonada i lligada a aquest gran forat i impotent, ja que no pot posar fi a aquesta relació.

Comentari per Rosa Grau

Quina relació hi ha entre Marta i Sebastià? Què sent Marta per ell?
Jo crec que la relació que s’estableix des d’un bon principi entre la Marta i en Sebastià és de subordinació per part de la Marta, ja que quan Sebastià l’acull, Marta passa a ser totalment dependent d’ell, i això afavoreix aquesta realció creada entre ells. Tot i així crec que la Marta fins que no veu realment que Sebastià és un home malvat i que no se l’estima, sent un amor incondicional cap a ell i és per això que moltes vegades Marta cedeix davant les peticions de Sebastià. D’altra banda cal dir que jo crec que en part Marta sent una mica de por cap a Sebastià, ja que sap que ella depen totalment d’ell, i que a part tot el que té i de tot el que viu li pertany a ell.

Comentari per Maria Cortada Vilar

Per què canvia la percepció de Marta respecte Manelic al llarg de l’obra?

La percepció que té la Marta respecte en Manelic va canviant a l’hora que la Marta va sabent tota la veritat sobre el cas del Manelic. En primer lloc al principi la Marta sent un sentiment de fàstic cap a en Manelic per què creu que ell sap tot el pla que a dut a terme en Sebastià, es pensa que en Manelic sap que s’està casant amb la Marta per interés de Sebastià, que aquest tindrà el dret de continuar veient a la Marta i tenir-hi relacions, i també creu que en Manelic comparteix amb el Sebastià que aquell casament es purament de conveniencia.
En tot això la Marta està completament equivocada i se n’adona més tard, quan comença a descobrir que en Manelic no en sap res del que va planejar el Sebastià, que ell no sap que la Marta i l’amo es continuen veient,…

És per això que la percepció de la Marta canvia, per què comença a veure com és la personalitat d’en Manelic de veritat, s’adona que és el primer home que se l’estima de veritat i que li demostra com pot.

Per tant en resum, el sentiment de la Marta cap a en Manelic canvia per què simplement també canvien els seus coneixements sobre ell, i una vegada veu la realitat de Manelic, aleshores és quan Marta comença a estimar-lo i a tractar-lo més bé que no pas al principi que ni li dirigia la paraula.

Comentari per Maria Cortada Vilar

Per què creus que se n’enamora finalment?

Crec que se n’enamora per què com ja he dit, finalment Marta s’adona de com és realment en Manelic, que no l’enganya i que els sentiments que té cap a ella són de veritat. També cal destacar que al tenir al costat en Sebastià i en Manelic és molt fàcil per a la Marta veure la diferència que hi ha entre els dos, l’un malvat, maltractador i que s’aprofita d’ella, Sebastià, i l’altre que se l’estima de veritat, que la cuida, i que no l’enganya, Manelic, per tant això també pot ser un factor que faci veure a la Marta que realment és en Manelic qui val la pena, i li fa adonar-se de com és realment Sebastià.

Comentari per Maria Cortada Vilar

– Quina relació hi ha entre Marta i Sebastià? Que sent Marta per ell? Sebastià és l’amo de tot el que hi ha en diversos quilòmetres al voltant, el món de Marta és un món en el qual Sebastià ho posseeix tot, així que podríem dir que entre ells dos hi ha una relació de senyor i serventa.
Però entre ells dos s’hi ha establert una altre relació, podríem dir que són amants. Sebastià va recollir a Marta i al seu pare quan només eren uns pidolaires, els hi va donar feina i un molí on aixoplugar-se i fer-hi la seva vida.
La relació que mantenen és “secreta” encara que molta gent ho sàpiga.
Sebastià té molts deutes i per tal de pagar-los, pretén casar-se amb la filla d’un terratinent. Aquest ha sentit rumors sobre la relació que mantenen Marta i Sebastià i el matrimoni queda cancel•lat per el moment. Així doncs, Sebastià decideix casar Marta amb Manelic, un pobre pastor de les muntanyes i que és molt ingenu i bona persona, precisament per això vol casar-los, per fer callar els rumors i poder seguir veient a Marta d’amagat.

– Per què canvia la percepció de Marta respecte Manelic al llarg de l’obra?
La percepció que té Marta sobre Manelic canvia radicalment al llarg de l’obra. Al principi Marta es mostra intolerant cap a la seva figura, li té fàstic.
Ella pensa que Manelic ha estat pagat per Sebastià amb el fi de casar-se amb ella i permetre que el seu senyor pugui continuar veient la seva amant, però el que en un principi no sap, és que a Manelic l’han enganyat, que ell no sap res de tot això, i que només volia casar-se amb la dona que ell estimava.
El fet que Manelic sigui una gran persona i que hagi estat víctima de l’engany de Sebastià, fa que Marta agafi una actitud més afectiva i tolerant cap a Manelic, i poc a poc s’adona que ell és l’únic que té i tindrà en la seva vida, li fa veure que està sola, i que Sebastià l’ha maltractada durant molts anys.
Al final Marta s’enamora d’ell, i després de la mort de Sebastià fuig amb Manelic cap a les muntanyes.

– Per què creus que s’hi enamora finalment? Com he dit abans, Marta s’adona que Manelic és l’únic que té, que és l’únic que l’estima i que la cuida. A demés s’adona que és una bella persona i que no es deixa influir per els demés. El que no li agrada és que al principi no era capaç de reaccionar i de lluitar per el que és seu, cosa que al final rectifica, matant al Sebastià per poder emportar-se Marta a les muntanyes, amb ell, perquè finalment puguin estar sols sense que ningú rigui de les seves desgràcies.

– Relaciona el títol de l’obra amb els temes que hi apareixen. Per què “Terra Baixa”? Crec que Angel Guimerà fa una divisió entre dos mons: La terra baixa, un lloc pervers, cruel on manen les lleis que imposa l’home. Marta i Manelic tractaran de fugir d’aquest món ja que se’ls fa impossible de suportar la perversitat de la gent, que només que fa que posar traves en les seves vides.
Després trobem l’altre món, les muntanyes o terres altes, on no hi ha lleis, només les de la natura, aquí l’home encara no hi té una gran presència.
Manelic, hi ha nascut i hi a viscut durant tota la seva vida, i és per això que es manté ingenu i amb un gran cor, perquè aquest no l’ha corromput la societat.
Crec que és per aquest tema que Guimerà li a posar el nom a aquesta obra de teatre i que encara que sembli que aquest tema només hi apareix de rerefons, en veritat és el tema central de l’obra.

Comentari per Víctor Hernández

Salut:
Evidentment la relació quan comença és bona, no se’ns pinta de cap altra manera i la Marta no es queixa en cap moment, simplement és quan en Sebastià veu que perd la Marta, opta per intentar recuperar-la amb males maneres i imposant la seva voluntat, fet que no li surt gaire bé ja que li costa la mort; però no estem en disposició de dir que el Sebastià ha maltractat sempre la Marta, perquè també ha fet coses bones per ella i se l’estima.

Comentari per Víctor Joan Alegre Carreres

·Què opineu sobre la relació de la Nuri i el Manelic?
Es la relació més sana i sincera de tota l’obra, perquè cap dels dos té malvolença i parlen sempre dient el que pensen.
Tan la Nuri com en Manelic són bones persones i es fan costat quan la situació és bastant incerta. La Marta comença a tenir sentiments de gelosia vers la Nuri, perquè li recorda als principis de la seva relació amb en Sebastià, però crec que no existeix cap sentiment més enllà de l’amistat entre Manelic i Nuri.

Comentari per Víctor Joan Alegre Carreres

En Manelic té un somni, on una verge se li presenta i li diu que molt aviat es casarà. Ell creu que aquest somni és una premonició i espera aquesta dona amb qui es casarà, estimarà i serà feliç. Pura idealització. I qui no vola pels núvols quan una nit somia allò que tant desitja, allò que al món real encara no existeix? Després d’aquest somni tan dolç Sebastià es presenta amb Marta i Tomàs allà dalt a les muntanyes i li diu que s’ha de casar amb la Marta. Somni fet realitat. En Manelic cau enamorat fins i tot absnde haver-la vist.

Comentari per JÚLIA BLANCH

Terra baixa
Quina relació hi ha entre Marta i Sebastià? Què sent Marta per ell?
Marta treballa per Sebastià en un molí, mentre que Sebastià és el amo i senyor del molí i les terres.
Marta al principi està enamorada de Sebastià, però més tard s’adona de que Sebastià s’aprofita i juga amb ella,només la vol pel sexe i molt sovint a l’obra la maltracta.
Per què canvia la percepció de Marta respecte Manelic al llarg de l’obra?
Perquè al principi està enamorada de Sebastià, i aquest l’obliga a casar-se per la força amb Manelic i no sap que Manelic desconeix que ella no es vol casar i ho fa per la força Perquè al principi està enamorada de Sebastià, i aquest l’obliga a casar-se per la força amb Manelic. A més, el pastor és bastant lleig i primitiu, per tant, li causa un mal impacte a priori. Però a mida que coneix a Manelic, s’adona que és un tros de pa i que està bojament enamorat per ella, i finalment ella el correspon.
Per què creus que s’hi enamora finalment?
S’enamora al passar una llarga temporada amb ell i assabentar-se que sota una persona primitiva i lletja aparentment, el Manelic és una gran persona i l’estima més a ella que a la seva pròpia vida.
Relaciona el títol de l’obra amb els temes que hi apareixen. Per què “Terra Baixa”?
Ja que Manelic al principi al viure a les muntanyes i pràcticament no relacionar-se amb la societat, té a les persones idealitzades. Però quan deixa casa seva i baixa al poble per casar-se amb Marta, canvia d’opinió al adonar-se que només havien jugat amb ell. I descobreix que l’altre món “terra baixa” no era com Manelic esperava, la gent és molt cruel. Per tant, Terra Baixa simbolitza el món de les persones (societat)cruels, mentre que les muntanyes és un món totalment diferent ple de tranquil·litat i sense civilització ni la maldat que aquesa comporta, simbolitza el bé.Per tant, es contraposen tots dos mós.

Comentari per Xavier Vila

1- Quina relació hi ha entre Marta i Sebastià? Què sent Marta per ell?

La Marta és una noia jove, inestable i psicològicament dèbil que va arribar a les terres d’en Sebastià, l’amo d’aquestes, quan era petita. Ell li va oferir un lloc on viure i treballar, es va establir una relació d’amistat en un primer moment i es per això que la Marta sent una gratitud i un certa estima cap a ell. Tot i així la relació entre aquests dos personatges no és sincera i la Marta sent que tampoc és correcta. La condició d’amo de tot del Sebastià li fa pensar que ho és també de la Marta, arribant fins i tot a un maltractament psicològic per la seva part.
Aquesta relació és en definitiva una relació amorosa que en Sebastià intenta amagar, es tant el seu sentiment de superioritat que no vol compartir la Marta i es per això que la fa casar amb el Manelic.

2- Per què canvia la percepció de Marta respecte Manelic al llarg de l’obra?

Els sentiments de la Marta evolucionen al llarg de l’obra, en un primer moment ella rebutja totalment al Manelic, no l’estima. Durant el transcurs de l’obra, però, la Marta s’adona que en Manelic és bona persona, tot i que es veu rebutjat en un primer moment ell segueix al seu costat, estimant-la en tot moment. És un personatge contrari totalment a la figura d’en Sebastià, que tracta malament a la Marta, com una altra de les seves possessions.

3- Per què creus que s’hi enamora finalment?

Crec que la Marta s’enamora finalment d’en Manelic perquè durant el transcurs de l’obre passa de ser una noia innocent i que es deixa portar per totes les decisions d’en Sebastià a descobrir una altra la realitat i amb ella el caràcter bo i sincer d’en Manelic. Ella mai havia tingut cap relació amb cap altre home que no fos en Sebastià i amb el Manelic descobreix el veritable amor, aquell que sense males intencions li ensenya la millor part de la vida, allò que significa amar realment.

4- Relaciona el títol de l’obra amb els temes que hi apareixen. Per què “Terra Baixa”?

El títol de l’obra, Terra Baixa, reflecteix el món de la corrupció, la misèria els prejudicis i la malícia en general, en la terra baixa hi viuen personatges com en Sebastià i la Marta, al contrari que en Manelic que prové de la terra alta, on regna la puresa, la simplicitat i la vida digna i honrada.
La Terra Baixa és per tant el món on es desenvolupen temes com l’amor, no pur, i en concret el triangle amorós que s’estableix entre el Manelic, la Marta i el Sebastià, el matrimoni de conveniència, el maltractament psicològic cap a la dona, la corrupció i els diners. Conceptes dels que només es pot fugir i aconseguir la llibertat escapant cap a la terra alta, que és el que faran finalment els protagonistes de l’obra, la Marta i en Manelic.

Comentari per paula gonzález

1.- Quina relació hi ha entre Marta i Sebastià? Què sent Marta per ell?
El Sebastià va acollir a la Marta de ben petita quan vivia amb un home que li feia de pare, però en realitat no l’era. Des del dia que Sebastià decideix donar el molí al captaire i fer anar a viure-hi la Marta, es comença a enamorar d’ella tot i que ella només és una nena. La Marta veu al Sebastià com un home molt generós que els ha deixat una propietat seva perquè puguin viure, i és per això que la Marta no sent odi vers Sebastià ja que els ha donat una oportunitat per tenir una vida millor.
2.- Per què canvia la percepció de Marta respecte Manelic al llarg de l’obra?
Al principi, quan es casen, la Marta no coneix en Manelic, i ella creu que ha acceptat casar-se només perquè en tenia moltes ganes, tot i no conèixer la seva futura esposa (només de vista). A la primera nit, la Marta ja descobreix que el pobre Manelic ha estat enganyat, ja que desconeix totalment la relació que existeix entre en Sebastià i ella. A més a més, veu com la Nuri i en Manelic tenen moltes trobades casi d’amagat d’ella i comença a sentir ràbia envers la Nuri, ja que creu que li intenta treure l’única cosa que és seva, en Manelic. Aleshores, la Marta intenta allunyar tant com pot la Nuri del seu marit, per por a perdre la seva única propietat. A mesura que va passant el temps, la Marta va canviant la seva opinió sobre el Manelic i cada cop comença a odiar més el seu amo. Poc a poc, la Marta i en Manelic van enamorant, fins el punt que decideixen anar-se’n a viure a la terra alta, on ningú es riurà d’ells i on podran viure tranquils i en llibertat.
3.- Per què creus que se n’enamora finalment?
Crec que finalment se n’enamora perquè en Manelic li ha demostrat tot i les adversitats, un amor i una fe cega en ella. Tot això fa que la Marta es recolzi en el Manelic per sentir-se més forta i així enfrontar-se al seu amo. El fet de tenir una cosa que és exclusivament seva, la fa sentir millor i li fa replantejar-se moltes coses de la seva vida. També crec que el fet de què en Manelic vulgui matar per ella, li fa veure que per fi ha trobat un home lleial i amb qui pot confiar.
4.- Relaciona el títol de l’obra amb els temes que hi apareixen. Per què “Terra Baixa”?
A la terra baixa és on hi ha tota la civilització i és on l’home adquireix la maldat i el fa fer coses que per la seva naturalesa no faria. En Manelic, que viu a la terra alta, a les muntanyes i tot sol, representa l’home rousseaunià, un home bo per naturalesa i que la vida en societat el corromp. Quan en Manelic baixa a viure al poble, comença a sentir uns sentiments que ha adquirit com a resultat d’aquesta vida en societat.

Comentari per Xavi González Giménez

1. Quina relació hi ha entre Marta i Sebastià? Què sent Marta per ell?

Al principi de l’obra la Marta està enamorada del Sebastià, però és un personatge que va evolucionant al llarg de la novel•la. Al final ja no està enamorada d’ell perquè s’ha adonat del seu egoisme i del seu sentiment de superioritat respecte els altres i sobretot respecte les dones. En la seva relació es veu un cert maltractament cap a la dona.

2. Per què canvia la percepció de Marta respecte Manelic al llarg de l’obra?

La marta només conèixer al Manelí, té una mala percepció d’ell, el troba ruc, i no és que en realitat ho fos, però la seva innocència li ho feia semblar. Sebastià l’obliga a casar-se amb el Manelí, per això la Marta té ràbia cap a ell, no és vol casar amb ell perquè no l’estima. Però la idea que tenia la Marta respecte el Manelí, canvia al llarg de l’obra, es va adonant de que és un bon noi, que l’estima de veritat, que realment té ganes d’estar amb ella i que la tracta molt millor que el Sebastià, de manera que acaba enamorant-se d’ell.

3. Per què creus que s’hi enamora finalment?

Finalment s’hi acaba enamorant per diverses raons. Una és a causa de la convivència de cada dia, una altre és el tracte que ell li dóna i també el fet que la Marta hagi de fer veure que està enamorada d’ell, acaba fent que s’enamori de veritat.

4. Relaciona el títol de l’obra amb els temes que hi apareixen. Per què “Terra Baixa”?

En aquesta obra està relacionada la terra baixa, que simbolitza la corrupció, la misèria, els prejudicis, les tafaneries, la malícia… i la terra alta que representa la puresa, la llibertat, la simplicitat i una vida digne i honrada. L’acció transcorre a la terra baixa, els personatges són d’allà, per això el llibre és titula així. El Manelí és l’únic que pertany a la terra alta, és el més tranquil i bo, però al barrejar-se amb la gent de terra baixa perd qualitats de la seva terra.

Comentari per Andrea Martinez

# Quina relació hi ha entre Marta i Sebastià? Què sent Marta per ell?

La Marta va viure des de petita en una situació de pobresa. Al morir la seva mare, un captaire la va portar amb ella i van anar a parar a una zona en la que el seu amo (el Sebastià) els va oferir treball a un molí. Des de que el Sebastià els hi va oferir la feina ell el que volia era la Marta, i des d’aleshores van mantenir una relació amorosa en secret.

Malgrat que la seva relació és secreta, tot el poble ho sap i en Sebastià es veu obligat a casar la Marta amb un pagès de la terra alta perquè del contrari no podria casar-se amb una pubilla ni rebria l’herència del seu oncle per pagar els masos i les terres. Aquí ja ens demostra que ell no sent un amor ni molt menys autèntic cap a la Marta, ja que en aquest cas no l’hauria fet casar amb un altre home. L’únic que en Sebastià vol és tenir més diners i mantenir les seves terres. La seva relació és més aviat una relació de dependència, ja que la Marta, degut a la difícil situació que ha passat en la seva infància, necessita una relació amb la que estigui protegida i segura, i sembla que amb el Sebastià la troba, però aquest la vol més que res per passió i perquè a ell li ve de gust, no perquè n’estigui enamorat.

La Marta al principi pensa que està enamorada del Sebastià, però el que ella sent no és ni molt menys amor. Per una banda sent gratitud per haver-la acollit i deixar-la viure allà tant a ella com al seu pare, a qui també dona feina, però per l’altra veu que aquesta relació no està bé i que en Sebastià no és bo per ella.

Tot això, doncs, porta a una relació de submissió en la que el Sebastià, l’amo de tot, domina a la Marta, i porta la relació per on ell li escau i com a ell li va millor, com veiem quan la fa casar amb en Manelic amb la finalitat de que ell pugui guanyar més diners.

Comentari per Xavi Vives Jaume

# Per què canvia la percepció de Marta respecte Manelic al llarg de l’obra?

La Marta al principi no està enamorada d’en Manelic, ja que s’hi ha de casar a la força, i el rebutja. Malgrat tot, descobreix que és un home bo i que l’estima de veritat, i a més se n’adona que és l’única cosa que és realment seva, de manera que s’acaba enamorant, com descobrim a partir del moment en el que es mostra gelosa quan la Nuri està amb en Manelic. Finalment decideix escapar de la Terra Baixa (representada en el Sebastià) on tot és malícia i falsedat, per anar a la Terra Alta, la del Manelic, on tot és bondat i puresa.

# Per què creus que s’hi enamora finalment?

Crec que finalment s’enamora perquè descobreix la bondat i innocència d’en Manelic en contra de les actituds d’en Sebastià, per la qual cosa veu que en Manelic és diferent i bo, mentre que en Sebastià, a qui ella es pensava que estimava, és dolent. A més veu que en Manelic és l’única persona que li pertany veritablement, de manera que s’enamora definitivament.

Comentari per Xavi Vives Jaume

Quina relació hi ha entre Marta i Sebastià? Què sent Marta per ell?
Com que el pare de la Marta es va morir, representa que Sebastià adopta a la Marta. Però ell la té com si fos un objecte, la Marta només pot fer el que ell li diu i a més a més Sebastià li diu que tot i que ella es casi amb algú altre, ella sempre serà d’ell. La maltracta tan físicament com psicològicament. Tot i així com que Marta se sent tant desgraciada, ella també li te afecte.
Per què canvia la percepció de Marta respecte Manelic al llarg de l’obra?
Al principi quan s’estan a punt de casar, la Marta diu que no es vol casar amb Manelic, que li fa fàstic, es evident ja que no es coneixen de res i s’han de casar per força, a més a més Manelic ve de la muntanya. Però durant el transcurs de l’obra, la Marta se n’adona que Sebastià és un mal home i s’enamora de Manelic, que al llarg del temps se’n adona que és bo.
Per què creus que s’hi enamora finalment?
La Marta s’enamora d’en Manelic perquè se n’adona de que es un bon home, pur i que l’estima de veritat, cosa que Sebastià no a fet mai tot i dir-ho. Crec que quant Manelic mata a l’amo de la Marta, ella se sent alliberada i també per aquesta raó es mira una mica millor a Manelic i s’hi enamora per complet.
Relaciona el títol de l’obra amb els temes que hi apareixen. Per què “Terra Baixa”?
L’acció es desenvolupa a la terra baixa, és un ambient amb mals aires i ple de mentides. En canvi a la terra alta, que és don ve en Manelic, tot es basa amb el bé. Això a l’obra es veu quan en Manelic al baixar a la terra baixa es troba envoltat de mentides.

Comentari per Maria Jane Canals

·Què opineu sobre la relació de la Nuri i el Manelic?

Estic d’acord amb en Víctor, la Nuri i el Manelic semblen ser les úniques persones que s’estimen de veritat a la terra baixa.
És clar que aquest fet és conseqüéncia de la inocència de tots dos, ja que la Nuri és un personatge que no sap perquè tothom tracta tan malament a la Marta, ni perquè es riuen d’en Manelic.

Com que la Nuri és massa petita i en Manelic ha viscut aïllat tota la vida, no s’han corromput amb la maldat de la terra baixa i és per aixó que, com diu el Víctor, són bones persones i tenen una amistat tan sincera.

Comentari per Marta Florensa

1. Quina relació hi ha entre Marta i Sebastià? Què sent Marta per ell?
La relació entre la Marta i el Sebastià començà quan ella tenia tot just catorze anys i buscava feina i un lloc per viure. En Sebastià decideix acollir-la a ella i a l’home que li fa de pare i els deixa treballar al seu molí, la qual cosa desemboca en un sentiment de gratitud forçada per part de la Marta, que se sent obligada a satisfer el seu amo en tot el que ell li demani. Marta acaba sent l’amistançada de Sebastià i d’aquesta manera aconsegueix una situació d’estabilitat i prosperitat.

Per la seva banda tenim en Sebastià, que sent un amor immens vers una noia desvalguda, el qual el dur a fer coses increïbles per ella. Per tal de tenir a Marta per ell sol, arrisca totes les seves terres i la possibilitat de contraure matrimoni amb una pubilla que solucionaria tots els seus problemes econòmics. Així doncs, podem concloure que en Sebastià, que és l’amo de tot i sembla que ho pugui aconseguir tot amb els seus diners, està en realitat en mans de la Marta, i seria capaç de fer qualsevol cosa per ella.

Aquest amor de Sebastià cap a ella i la situació en general provoquen en Marta una sèrie de sentiments molt contradictoris.
Per un cantó se sent agraïda cap a Sebastià per haver-la acollida i també afortunada pels avantatges que la relació li dóna; però per l’altre experimenta un sentiment de culpabilitat, ja que en el fons ella no és més que l’amant de l’amo.
L’adversitat de Marta cap a Sebastià creix considerablement quan ell concerta el matrimoni d’ella amb Manelic. Al llarg de la trama Marta s’adona de que Sebastià és un tirà manipulador que utilitza la gent per tal d’aconseguir una situació que li sigui còmode i mitjançant la qual pugui tenir tot el que vol. És llavors quan Marta decideix fugir amb Manelic cap a la terra alta, i escapar de la nociva relació que mantenia amb el seu l’amo.

Comentari per Marta Floensa i Puig

2. Per què canvia la percepció de Marta respecte Manelic al llarg de l’obra?
Al principi de l’obra, Manelic és per Marta el mateix que per la resta dels habitants de la terra baixa, un pastor ignorant i simple.
La noia es desespera davant la perspectiva de casar-se amb el pastor, i té la tentació de suïcidar-se i escapar-se, però desprès del casament ella s’adona de la maldat de Sebastià i en conseqüència la percepció de Marta canvia, ja que s’adona de que Manelic ha estat enganyat i que, en realitat, ell no sabia res de l’afer de Marta amb Sebastià ni del fals matrimoni.
És llavors quan ella descobreix en Manelic un home fort, que l’estima i que la pot salvar de les mans de l’amo, i es refugia en la idea de tenir un marit al que estimar i al qual pertànyer, en contraposició amb la seva relació amb Sebastià, que havia estat sempre ambigua i impura.
Quan Manelic s’adona de que ha estat enganyat, adopta una actitud d’home violent i enamorat i declara el seu amor a Marta. És llavors quan ella, en veure la capacitat de perdó del pastor, decideix marxar amb ell cap a les muntanyes, on podrà ser feliç i sincera amb l’home que estima.

Comentari per Marta Floensa i Puig

3. Per què creus que s’hi enamora finalment?
Com ja he dit, Marta es veu atreta per la bondat i la sinceritat del pastor, així com de la capacitat de perdonar d’aquest.
D’altra banda s’adona de que en Manelic és un home que l’estima i que pot rescatar-la de la situació en la que es troba, suficientment fort i apassionat com per donar-li l’esperança necessària per poder marxar ben lluny dels engany, les injustícies i la manipulació de Sebastià.

Crec fermament que Marta s’enamora de Manelic, podem jutjar les raons per les que ho fa i ens poden semblar insuficients o rares, però no podem obviar que Marta té en el Manelic més del que mai hauria esperat en un home i, en comparació amb Sebastià, és el millor del millor.

És clar que nosaltres, dones del segle XXI, no ens l’enamoraríem, però hem de pensar en l’època de l’obra i en la situació que la Marta ha viscut tota la seva vida.

Comentari per Marta Floensa i Puig

M’agradaria opinar sobre la nova qüestió que planteges i que trobo força interessant:
la relació que existeix entre el Manelic i la Nuri és de pura amistat, tot i que la noieta, sent una certa atracció cap a Manelic (tot i que mai hi ha una manifestació d’aquest sentiment que sigui molt evident). Tot i això, aquest aspecte el podem veure insinuat quan la Nuri li pregunta a Manelic si no tindria un germanet petit, igual de bufó que ell. En aquest petit fragment es veu que la Nuri sent alguna cosa més que amistat cap a Manelic, tot i que ella el considera com un amic i vol el millor per ell (i per a la Marta, que també és amiga seva). Manelic, en canvi, en la Nuri només hi veu una noieta simpàtica, amable, carinyosa, bona amiga i fidel, ja que sap que si li demana un favor, es desviurà per fer-li.
Ara, però, un cop comentada la relació que mantenen la Nuri i el Manelic, m’agradaria encetar un nou tema que hi va estrictament lligat. Marta, en veure la bona relació que mantenen el Manelic i la Nuri, sent ràbia, gelosia i, fins i tot, arriba a prohibir a la Nuri l’entrada a casa seva. Per tant, analitzant una mica en fred la situació, podem veure que Marta actua de forma similar al seu amo (Sebastià), que ella odia tant. Marta, al tenir aquest comportament, adopta una actitud restrictiva i poc coherent (no veu la bona fe de la Nuri). Ella, s’apodera del Manelic i li escull amb qui ha de passar el temps, parlar… És a dir, li dirigeix i organitza la vida. Malgrat que més tard la Marta se n’adona de la seva errada i demana disculpes, ella ja ha mostrat una cara possessiva i repressiva, que al llarg de l’obra no havia aparegut. Amb aquesta raó, reitero diverses coses que abans ja havia dit:
– la terra baixa corromp a les persones i fa que gent bona o que aparentment ho sembla, com la Marta, acabin tenint una actitud inesperable per part seva i que és deguda totalment al medi (que es comporti com el Sebastià)
– la Marta, independentment de si estima de veritat o no al Manelic, veu en ell una sortida força positiva (ja no estarà dominada pel Sebastià). A més, potser en el Manelic també veu la possibilitat de dir la seva, poder manar i no sentir-se reprimida, ser ella l’autoritària…

Per acabar, fer una reflexió final en forma de pregunta:
Creieu que la relació entre el Manelic i la Nuri se’ns pinta tan bona, per tal de que la contraposem amb la del Manelic i la Marta (hi ha molts entrebancs, no sabem si la Marta l’estima de veritat…) i així ens n’adonem que el Manelic podria tenir una vida millor i, conseqüentment, ser més feliç?

Comentari per Núria Folguera

Andrea, que es diu Manelic!!!!

Comentari per salutpastor

Xavi, tinc curiositat per saber d’on has tret la idea que el Manelic és lleig. Els altres també creieu que la Marta el veu així?

Comentari per salutpastor

Quina relació hi ha entre Marta i Sebastià? Què sent Marta per ell?

Els sentiments entre aquests dos personatges són relativament diferents.
Per una banda Sebastià creu que la Marta és seva, que està dins de la seva gran propietat i que pot fer tot el que ell desitgi.
Malgrat això crec que Sebastià l’estima i fins i tot es torna boig.
Per una altra banda la Marta l’odia i no el vol al seu costat, és més, cada vegada que ell se li acosta set por i a la vegada fàstic.
Aquesta relació avança d’azquesta manera al llarg de tota l’obra fins que la Marta no pot més i explota dient-li coses a Sebastià que no li hauria dit mai.

Per què canvia la percepció de Marta respecte Manelic al llarg de l’obra?

Al principi el Manelic, per la Mart no és més que un simple pastor ignorant i no li agrda gens la idea de casar-se amb ell.
Després de casar-se s’adona de la gran malícia del Sebastià i la percepció de la Marta envers el Manelic canvia totalment, ja que s’adona que Manelic no en sabia res del fals matrimoni.
ës llavors quan s’adona que Manelic l’estima de veritat i que la podrà salvar de les mans del Sebastià.
Més tard Manelic s’adona que ha estat enganyat i li demostra a la Marta tot el seu amor i se l’emporta cap a les muntanyes (terra alta) on seràn feliços.

Per què creus que se n’enamora finalment?

Finalment se n’amora de Manelic perquè descobreix que és un bon home que l’estima i que la podrà salvar de les fastigoses mans del Sebastià al qui li tenia por.

Relaciona el títol de l’obra amb els temes que hi apareixen. Per què “Terra Baixa”?

La terra baixa sembla que és on hi ha veritablement tota la civilització, on l’home adquireix la maldat.
Per contra la terra alta està representada pel Manelic, un home bo i feliç que viu entre les muntanyes i que està una mica marginat de tota la societat.
El canvi en Manelic es produeix al baixar a la terra baixa on comença a sentir el que mai abans havia sentit.

Comentari per josep señé

Què opineu sobre la relació de la Nuri i el Manelic?

Entre la Nuri i el Manelic hi ha una relació d’amistat, en la qual en alguns punts sembla que podria arribar a un altra tipus de relació. La Marta s’adona i comença a estar gelosa de la Nuri, encara que la Nuri té clar que el Manelic s’estima a la Marta i la Marta comença a sentir atracció pel Manelic, i que només és un amic amb el que passa bastant temps explicant-se les seves desgràcies.

Comentari per josep señé

Plantejant-me les motivacions que van portar a la Marta a marxar a la Terra Alta amb en Manelic, em vaig acabar preguntant per què la Marta, sentint-se tan incòmode, decebuda, dolguda, trista…amb en Sebastià i en la situació que vivia, no es va atrevir a marxar tota sola de Terra Baixa abans de veure en Manelic amb bons ulls i decidir marxar amb ell.
Reflexionant-hi, se m’han acudit una sèrie de possibles motius pels quals la Marta no té prou força per aixecar el cap, fer una passa endavant i decidir marxar amb dignitat:

– Possiblement, la protagonista se sent en deute amb en Sebastià per tot el que li ha donat: una nova i millor vida, una feina, una llar…(en el fons, no és capaç de veure que la relació que mantenia amb en Sebastià i tot el que li dona aquest és amb l’objectiu d’obtenir, finalment, el seu propi benefici: companyia, domini, sexe, superioritat, poder…).
– La Marta, no coneix cap altra vida millor (pel que fa a les coses bàsiques: llar, feina, menjar, etc.) que la que té a la Terra Baixa. Llançar-se a l’aventura, rebutjant la vida actual suposava córrer un risc i possiblement sense la possibilitat de tornar enrere.
– La Marta se sent inferior al Sebastià, percep la seva ànsia de controlar-la i dominar-la i aquest missatge de superioritat que Sebastià li transmet a la marta dia a dia fa que aquesta, poc a poc vagi assumint que el necessita, que sense ell, ella no és res. La barreja d’admiració, agraïment, inferioritat i deute cap a en Sebastià provoquen que Marta no sigui capaç de trencar el llaç tan fort que l’uneix al Sebastià (que només serà capaç de trencar amb la companyia d’en Manelic), llaç que l’ofega a poc a poc.
– El masclisme de l’època, més marcat que actualment, possiblement també li feia fer a la Marta un pas enrere a l’hora de plantejar-se marxar.

Què n’opineu vosaltres? Veu pensar mentre llegíeu l’obra en la possibilitat de que la Marta decidís marxar sola? O pel contrari, trobeu que plantejar-se aquesta opció és absurd? Per quins motius penseu vosaltres que la Marta no va marxar fins que no va estar bé amb en Manelic?

Comentari per Núria Garcia

Quina relació hi ha entre Marta i Sebastià? Què sent Marta per ell?

Ja de bon començament, la Marta des de que va arriba al poble va passar a formar part del conjunt de possessions del Sebastià. Però a diferencia de la resta ella també serà posseïda sexualment. Durant tot el llibre fins el final s’estableix una relació de manera adúltera entre en Sebastià i la Marta, on ella es considerada un objecte.
Crec que la Marta sent rebuig envers el Sebastià, però per simple supervivència no s’encara en el Sebastià perquè té por.

Per què canvia la percepció de Marta respecte Manelic al llarg de l’obra?

Crec que canvia ja que el principi la Marta només coneixia un home que la “possesia” que era en Sebastià. I ella per simple fet de només conèixer a en Sebastià és pensava que tots els home serien igual però en el temps s’adona que el Manelic és millor que en Sebastià.

Per què creus que se n’enamora finalment?

S’enamora per tot el que significa en Manelic respecte en Sebastià. En Manelic representa la terra Alta; símbol de puresa, natura, on l’home viu plàcidament, aliè a tota idea d’egoisme, maldat i transacció econòmica. En canvi en Sebastià representa la terra Baixa; que és un món corromput,dolent, on els homes es volen apoderar d’altres homes…

Relaciona el títol de l’obra amb els temes que hi apareixen. Per què “Terra Baixa”?

Perquè a la Terra Baixa és on es desenvolupa tota l’obra, i perquè ella afecta al personatge principal. Ja que en aquesta terra el torna amb una persona avariciosa, impura, que vol estar per sobre dels altres…

Comentari per Jordi Tomàs Fleck

• Quina relació hi ha entre Marta i Sebastià? Què sent Marta per ell?
La relació que s’estableix entre Marta i Sebastià és de pura dominància, de submissió per part d’ella per tal de compensar el fet d’haver-la alliberat de la misèria, per això Marta se sent forçada a obeir totes les seves ordres i a complaure’l en el que desitgi. Aparentment, Sebastià s’estima la Marta, però aquest sentiment que sent no és amor sinó obsessió, una forta passió envers una persona que li pertany. Al començament de l’obra, la Marta sent respecte i efecte envers aquella persona que l’ha acollit i que, per primer cop a la vida, l’ha valorat mínimament. Sempre s’ha sentit desgraciada, humiliada i desvalguda en un món que no és seu, per això creu que estant amb en Sebastià serà la millor vida que pot assolir, però llavors arriba Menelic al poble, un pastor ingenu i innocent que té una il•lusió, conèixer una bona dona i casar-se amb ella. Sebastià, egoistament, planeja un matrimoni concertat entre la Marta i en Menelic, ja que sap que ella mai arribarà a estimar-lo de debò. Però Menelic obre els ulls a la Marta. L’ensenya un món pur i incorrupte, sense enganys ni malícies entre mig, un món de Terra Alta. Els sentiments de la Marta és capgiren i ja no sent respecte envers en Sebastià, sinó menyspreu i rebuig, fàstig i pena. Malgrat tot, Sebastià és l’amo de tot i tothom, per tant, Marta és propietat d’ell.

Comentari per Miriam Gallego Ramos

• Relaciona el títol de l’obra amb els temes que hi apareixen. Per què “Terra Baixa”?
Un dels principals temes d’aquesta obra és el contrast entre Terra Baixa i Terra Alta. Terra Baixa, per una banda, simbolitza la civilització humana, un món ple de corrupcions i de malícia, on el poder està en mans dels rics. Per l’ altra banda i oposant-se a aquest, tenim Terra Alta, símbol de la puresa, la dignitat, la bondat, la simplicitat i tot allò vertader i natural.
El representant de Terra Baixa és en Sebastià, un home corrupte i malvat que té el control sobre tot allò que l’envolta, fins i tot de persones, obligant-les a actuar d’una manera concreta per tal d’obtenir allò que desitja en tot moment. Representant totes les característiques de Terra Alta tenim en Menelic, un home bo per naturalesa, ingenu i desplaçat de la vida en societat fins que no arriba al poble. Per tant, podríem afirmar que el contacte de la civilització amb l’home provoca que aquest cedeixi a la naturalesa que li és innata i adquireixi certa maldat que a poc a poc anirà incrementant.
Aquests dos personatges totalment oposats participen en un altre dels temes més característics del teatre d’Àngel Guimerà: el triangle amorós; juntament amb la Marta, que tot i haver viscut des de molt petita en un món corrupte, pertany més aviat a l’altre món. (Àngel Guimerà interpreta l’amor com a l’únic remei per tots els mals patits per l’home). Ambdós personatges afirmen estar enamorats de la Marta, però aquest amor és molt diferent en un cas i en l’altre. En Sebastià estima a la Marta com a una propietat seva, un amor violent, tirànic i obsessiu, en canvi, l’amor d’en Menelic és pur.
Un altre tema remarcable és la relació de poder que s’estableix entre Marta i Sebastià, és a dir, el continu maltractament tant psicològic com físic que pateix la noia. També podríem destacar el tema del matrimoni de convivència que planeja Sebastià per tal de poder seguir tenint la Marta com a amistançada tot i casar-se amb una pubilla per tal d’obtenir bens econòmics. Aquests dos últims temes és podrien unir en un de sol, que seria el menyspreu respecte la dona, la poca valoració i efecte envers ella, que acabaran provocant l’acceptació d’aquests sentiments nocius d’aquesta cap a ella mateixa.

Tots aquests temes que apareixen en l’obra, tant el món corrupte ple d’avarícies i enganys, com les relacions forçades i els matrimonis sense amor pertanyen a l’ambient de Terra Baixa, per això i per ser l’escenari de tota la trama d’aquesta obra, el títol és Terra Baixa.

Comentari per Miriam Gallego Ramos

• Per què creus que s’hi enamora finalment?
Però realment s’hi enamora? S’enamora d’aquell pastor solitari, bondadós i innocent? O de tot aquell món no corrupte ni cruel que ha descobert gràcies a ell?
Marta mai ha estat estimada ni acceptada per ningú, ni tan sols pel Sebastià, que la tracta com un mer objecte més, del qual ell és l’amo. És per això que la Marta sent una atracció envers en Menalic, no pel fet d’estar enamorada d’ell sinó de les qualitats que posseeix aquest, de tot allò del qual prové, se sent atreta per unes idees que fins no haver conegut en Menalic, desconeixia, uns conceptes que la fan sentir més segura i més forta.
Però, i si realment si que se l’estima? I si vol marxar a Terra Alta no per viure en un món pur i sense enganys sinó perquè no vol perdre l’única propietat que ha tingut?

Comentari per Miriam Gallego Ramos

Salut, responent a la qüestió que formules sobre l’aspecte físic del Manelic i la forma com la Marta el veu, crec que ella es fixa en tot menys en això. Sota el meu punt de vista, a la Marta no l’interessa si Manelic és més o menys lleig, sinó que ella valora d’altres aspectes més importants, com poden ser el caràcter, la forma de tractar-la, la manera amb la que s’enfronta a la vida… És a dir, ho mira tot menys el seu atractiu. A Marta no l’importa, li és indiferent. Ella, ve de passar uns anys de la seva vida (o quasi tota) molt durs i que han estat una mena de torment. Per tant, després d’això, com és d’esperar, valora altres característiques totalment diferents a l’aspecte físic. Penso que és en l’última cosa que hauria de prestar atenció, ja que la vida li ha fet aprendre (o hauria d’haver après) que la convivència amb una persona és molt dura i que no t’has de deixar endur per les primeres impressions, perquè sinó, a posteriori, ho acabes pagant molt car (com a ella li va passar amb el Sebastià, que per no fer-li un lleig, ha perdut part de la seva vida).

Comentari per Núria Folguera

Marta en un principi odia i li té fàstic i angúnia a Manelic ja que pensa que aquest s’ha casat amb ella només per diners i sabent la relació que ella manté amb en Sebastià. Però tot això canvia quan Marta se n’adona que Manelic és un “innocentot” i que no sap res d’aquesta relació amagada entre l’amo i la seva muller, i que únicament s’ha casat per amor sense ser còmplice d’en Sebastià. Aleshores marta vacanviant la seva concepció malvada d’en Manelic, el seu home.

Comentari per Rosa Grau

Des del meu punt de vista, crec que Marta s’enamora finalment de Manelic perquè veu en ell una persona diferent a totes les altres, una persona que s’ha mostrat respectuosa amb ella i que l’ha apreciat i valorat tal i com ella és. És a dir que Marta descobreix la bondat de Manelic i això fa que es senti estimada de veritat per un cop a la seva vida i per tant que s’acabi enamorant.

Comentari per Rosa Grau

“Terra Baixa” és un concepte que fa referència al territori on viu l’home en societat, i aquell on només es troba la malícia, la corrupció, les mentides i l’engany. És aquell territori on transcorre tota l’obra i on són presents tots aquests aspectes. El contrari a aquest món és aquell al que se l’anomena “Terra Alta”, que es situa a les muntanyes, on tot és natural i pur, i on només es troba la bondat, la llibertat i la veritat.

Comentari per Rosa Grau

– Quina relació hi ha entre Marta i Sebastià? Què sent Marta per ell?
Sebastià va rescatar a la Marta i al seu padrastre d’un riu un dia que s’estaven ofegant. En aquest accident el padrastre de la Marta va morir ofegat i la Marta es va quedar amb el Sebastià. Des d’aquell dia la Marta pertany al Sebastià, es a dir, és propietat seva, una criada més.
La Marta sent repugnància i fàstic cap ell, encara que li està agraït per oferir una casa i un treball al seu pare, ja que des del primer dia que van arribar en un dia de pluja, ja ell la mirava diferent a les altres persones i més endavant en Sebastià la vol només per ella.
– Per què canvia la percepció de Marta respecte Manelic al llarg de l’obra?
La Marta es veu obligada a casar-se amb el Manelic perquè sinó l’herència del Sebastià perilla i ell decideix casar-la perquè els rumors que ell estima a la Marta i estan junts s’esborrin. La Marta fins un punt de l’obra es pensa que el Manelic es casa encara sabent que ho fan per salvar els diners del amo, i això provoca que ella l’odiï i no l’accepti. En un punt de l’obra, ella se’n adona que el Manelic ha estat enganyat com ella i que no sap res de l’herència, cosa que fa que a partir de llavors el vegi d’una altra manera.
– Per què creus que s’hi enamora finalment?
A partir que ella ja el veu d’una altra manera, i veu com es comporta amb ella, que la protegeix i és molt bona persona amb ella, i veu més endavant com pregunta a la gent la raó de merèixer el que passa i acaba estimant-lo i se’n adona de realment d’això perquè en ocasions que està amb la Nuri, es posa gelosa.
– Relaciona el títol de l’obra amb els temes que hi apareixen. Per què “Terra Baixa”?
Un del temes que hi apareix és la puresa i la impuresa. El títol de “Terra baixa” es podria relacionar, a part que es tracta d’una novel•la realista i en aquells temps l’agricultura era la font principal de treball i per això terra baixa, amb la posició que ocupen la Marta, el Xeixa, el Sebastià, la Pepa… Estan en la societat impura, corrupta, on hi ha problemes i no hi ha amor ni harmonia, tot són tractes per salvar diners, odi a persones, el ser tafaner, etc. En canvi a on vivia des d’un principi en Manelic, a la terra alta, és un símbol de puresa, harmonia i allà tot esdevé sense problemes.
Per això aquesta novel•la té aquest títol, perquè és una novel•la teatral un cert dramàtica, i tot succeeix a una terra baixa, on hi ha corrupció en aquest cas de Sebastià.

Comentari per Ivan

Jo crec que la Marta no s’enamora precisament del físic, i no el veu lleig, però el veu com una persona que ha estat tota la vida al camp ell sol amb els seus animals. Això fa que ella el vegi com un “animalot” respecte els altres personatges.

Comentari per Ivan

Quina relació hi ha entre Marta i Sebastià? Què sent Marta per ell?

Jo personalment crec que Sebastià té un sentiment de propietat vers la Marta, ja que es creu que és seva i que pot tractar-la com un objecte com i quan vulgui. Però no és una relació d’amor, ja que el que realment sent Sebastià per la Marta és obsessió i la Marta no és capaç de tallar aquesta relació perquè és una noia massa indecisa.
La Marta té un sentiment de gratitud vers Sebastià perquè aquest va recollir-la i va donar-li feina i un sostre en el passat quan ella no tenia res. A més a més té una autoestima molt baixa per culpa dels seus orígens com a captaire, i pel constant menyspreu i maltractament psicològic que pateix per part de Sebastià, cosa que fa que no tingui força de voluntat per tallar amb la relació. Però aquest menyspreu acaba fent que l’odi superi la gratitud que sent la Marta per en Sebastià, i acaba fent que la Marta el rebutji.

Possiblement, si la Marta no hagués patit tant en el passat, mai hagués permès que Sebastià la tractés d’aquesta manera, però al haver patit tant, crec que té por constantent a que si rebutja Sebastià, aquest l’expulsi de les seves terres com a Xeixa i torni als seus orígens com a captaire.

Comentari per Marta Fernández

Jo crec que en un principi si que el veu lleig, ja que el creure que ha acceptat casar-se amb ella sabent la veritat, li causa una certa repulsa i fa que el vegi com un home lleig, dolent i egoista.
Però crec que a mida que avança la història el va veient amb uns altres ulls, ja que s’assabenta de que ell no sabia res sobre la seva relació amb Sebastià, i veu que és un bon home, que la tracta com ningú ho ha fet abans i que està enamorat d’ella, i que acaba veient-lo com un bon home, guapo i enamorat.

Comentari per Marta Fernández

*Per què creus que s’hi enamora finalment?

Crec que finalment Marta s’enamora de Manelic perquè aquest la tracta d’una forma que mai l’han tractat abans, i li mostra un apreci especial que és totalment nou per ella. A més Manelic demostra que l’estima, tant quan la valora com quan mata a Sebastià per ella.
A més a més el suport que li dona en Manelic a la Marta per a que aquesta pugui fugir és clau per a que la Marta acabi enamorada d’en Manelic.

*Relaciona el títol de l’obra amb els temes que hi apareixen. Per què “Terra Baixa”?

El títol de l’obra és “Terra Baixa”. La “terra baixa” simbolitza la civilització, el poble o l’home. Termes, que a més a més també representen la corrupció, la tafaneria, la maldat, etc.
Podem veure representats aquests temes quan l’Antònia i la Pepa es passen el dia tafanejant sobre la història entre Marta, Sebastià i Manelic, o quan Sebastià enganya a Marta i Manelic per a que es casin i d’aquesta manera no perdre la hisenda.

Tots aquests temes es contraposen a la “terra alta”, que és simbolitzada per la muntanya, la natura, la puresa, la llibertat, la bondat i la transparència. La “terra alta” és d’allà on prové Manelic, tot al contrari a Sebastià, que és un home de la “terra baixa”, un home malvat, corrupte i manipulador.

Un tercer lloc, però, que està per sota de la “terra baixa” és de la ciutat, d’on prové la Marta, el personatge que completa aquest triangle amoròs.

L’amor que sent Sebastià per la Marta és propi de la “terra baixa”, ja que és un amor rodejat per multitud d’interessos, en canvi el que sent Manelic per ella és un amor pur, un amor propi de la “terra alta”. A més a més a la “terra baixa” també podem trobar corrupció i tafaneria, tant quan es casen Manelic i Marta per conveniència, o quan Pepa i Antònia no deixen de tafanejar per assabentar-se de tot el que envolta el triangle amoròs que fa ques es desenvolupi la història.

Finalment podem dir que l’obra es titula “Terra Baixa” perquè és on es du a terme tota l’acció i perquè simbolitza tots els temes que fan que es desenvolupi la història.

Comentari per Marta Fernández

M’he fixat que algunes persones opinen que la Marta no és maltractada quasi fins al final de l’obra i estic totalment en contra. Durant tot el transcurs d’aquest trama, Marta és rebutjada i humiliada per tot el poble, i això ja li suposa una angoixa interna prou greu com per no valorar-se ni sentir-se estima cap a ella mateixa. A més a més, observem que Sebastià, tot i afirmant que moriria per la Marta, la tracta despectivament, com a una propietat i no una persona: pretén que senti el que ell vol, parla d’ella com si li pertanyés (“és meva”), sense oblidar-nos dels abusos continus que rep. Marta ha viscut en una època on hi havia una considerable desigualtat entre homes i dones, on aquestes eren controlades i dominades pels seus pares i posteriorment pels seus marits, és per això que la Marta accepta ser tractada així. Què n’opineu?

Comentari per Miriam Gallego Ramos

Terra Baixa, Àngel Guimerà

Alícia Daufí
La relació que hi ha entre Marta i Sebastià comença quan aquest salva la noia de la mort. És a partir d’aquest fet que apareix una relació de servilitat de Marta cap a Sebastià, ja que ella ha de fer tot el que el seu amo li mana, i a més, ha d’estar agraïda pel bon acte que aquest li va fer a ella.
En un principi, Marta sent agraïment cap a Sebastià, ja que gràcies a ell, ella no va morir. Però després, ràbia perquè veu que mai podrà viure la seva vida a la seva manera, ja que ha d’estar a les ordres del seu amo.

La percepció de Marta respecte Manelic canvia al llarg de l’obra, al principi, Marta no vol saber res del seu promès, ja que ella no el coneix, mai l’ha vist, mai hi ha parlat… Però després, Marta s’adona que Manelic és capaç d’arriscar la seva vida per salvar-la de l’esclavitud que li imposa Sebastià.

Manelic està molt enamorat de Marta i és per això que farà tot el que estigui a les seves mans perquè la seva enamorada sigui feliç. Per aquest motiu, ell la salva de l’esclavitud i gràcies a ell, Marta deixa d’estar lligada al seu amo i esdevé lliure.

Els temes que apareixen a l’obra d’Àngel Guimerà són l’amistat entre Nuri i Marta, l’odi i la ràbia que té Marta envers el seu amo, la imposició i manipulació per part de Sebastià cap a Marta o l’amor que hi ha entre Marta i Manelic.
El títol de l’obra ve donat pel lloc on transcorre l’argument, la terra baixa de Catalunya. Cal destacar, però, que molts dels temes que apareixen a l’obra tenen un sentit negatiu, és a dir que si els col•loquéssim en una escala de valors es trobarien a la part més baixa d’aquesta, és per aquest motiu que hi ha una certa relació entre els temes de l’obra i el títol d’aquesta.

Comentari per Alícia Daufí 16 Gener 2009 @ 7:14 pm

Comentari per Alícia Daufí

Responent a la Núria Garcia, crec la Marta mai es planteja la possibilitat de marxar tota sola de la “Terra Baixa”, ja que té massa por a tornar a quedar-se sense res, a tornar a estar com al principi. A més a més, a part de tenir-li por a la situació, crec que també li té por a Manelic, ja que arriba un moment en el qual no sap fins on pot arribar Manelic dominat per la seva obsessió de poseir-la.
Per tant, crec plantejar-se que la Marta pugui decidir marxar sola és totalment absurd ja que té massa por.

Comentari per Marta Fernández

Realment poden sorgir versions totalment diferents al respecte d’aquesta última qüestió que s’ha plantejat. La Marta es descobreix a ella mateixa amb el Manelic, comença a consolidar la seva autoestima i sent que amb ell té i tindrà tot el que mai ha tingut. D’altre banda, el Manelic sempre ha somiat amb casar-se i amb una dona a la qual estimar i la Marta ha sigut fins llavors la primera i única opció per fer realitat aquest somni. Crec que la Marta s’enamora de com és ella amb el Manelic i el Manelic està enamorat d’un ideal. A partir d’això poden sorgir diferents opinions segons el que cadascú entengui com a “amor” i “estar enamorat”.
En un primer moment, la meva impresió va ser que en Manelic només era, per la Marta, un fort recolzament per escapar de tot allò que l’havia anat desgastant durant tota la seva vida: era una raó per creure més en ella i realment és així. Com ja he dit, la Marta s’enamora de com és ella amb el Manelic, però ben mirat, què és sinó l’amor? L’amor és estar enamorat de com ets quan estàs amb una persona. Així que, segons el meu punt de vista, la Marta està enamorada del Manelic, però i el Manelic? El Manelic està enamorat d’una cosa irreal, de la idea de dona en general i cada dona és molt diferent i evidentment, no et pots enamorar de qualsevol dona. El Manelic està encegat pel fet d’estar casat, però ell hauria reaccionat igual davant de la Marta que davant de qualsevol altre persona del sexe femení. Tot i així, degut a la inocència i a la ignorància del Manelic, estic convençuda que poden arribar a conviure molt bé ja que ella està enamorada i és feliç amb ell, i el Manelic, per la seva banda, està encantat d’estar casat i haver realitzat el seu somni, i li és igual amb qui sigui. Això si, considero que la seva relació pot durar sempre i quan visquin a Terra Alta i lluny de qualsevol altre dona, ja que sinó, entre altres coses, el Manelic podria enamorar-se de veritat.

Comentari per Paula Roig Boixeda

Quina relació hi ha entre el Sebastià i la Marta?

En principi de l’obra la relació entre ells és bona fins a un punt que ella se sent segura al costat del Sebastià i aquest la tracta com cal.
Però durant el llarg de l’obra el poble va en contra del Sebastià sobre el tema de les fabriques i és quan el Sebastià comença a enfadar-se amb tothom i com que és l’amo de tot vol controlar el poder de tot Terra Baixa. Llavors utilitza les expulsions com a recurs per tenir el poder. A partir d’aquest moment el Sebastià comença a maltractar i retenir la Marta com a una manera de salvar la seva riquesa perquè sap que el poble té suficients recursos per expulsar al Sebastià de la fàbrica.

Comentari per francesc

Pel que fa a la segona pregunta la percepció de la Marta envers al Manelic evoluciona al llarg de l’obra tal com veiem al principi de l’obra que la Marta no vol saber res del Manelic perquè, com he explicat a l’anterior pregunta, que ella se sent segura al costat del Sebastià.
Però, durant l’obra, la Marta es madura des del punt vista psicològic i s’adona que el Manelic és un home amb qui es pot confiar i té millors atributs que els del Sebastià.

Comentari per francesc

D’una banda estic d’acord amb la Marta Fernández quan diu que Marta no es planteja el fet de marxar de la Terra Baixa sola ja que té por, com ha dit ella, de tornar a quedar-se sense res com quan el Sebastià la va “acollir”, però també crec que Marta no fuig sola ja que té por del que li podria fer el Sebastià, ja que sempre s’ha aprofitat de la seva feblesa.

D’altra banda, però, no estic d’acord amb la Marta F. quan diu que la Marta també té por del Manelic, sinó que crec que simplement que amb ell se sent una mica més poderosa, fins i tot superior al Manelic ja que li permet ser ella mateixa i no l’obliga a res que ella no vulgui.

Pel que fa a l’últim comentari de la Miriam,estic completament d’acord amb ella perquè durant tot el transcurs de l’obra, es pot observar amb tota claredat que la Marta està completament dominada pel Sebastià des de que ella i el seu pare adoptiu van arribar al poble i el Sebastià els va donar feina.

Comentari per Laura Solà

A la qüestió sobre si la Marta s’enamora del Manelic no ho podem afirmar amb certesa ja que és un personatge inestable, indecidit i també innocent. És a dir, que no té les idees prou clares encara que al llarg de l’obra, la seva manera de pensar cada cop són més fermes.
En canvi, en Manelic està totalment enamorat d’ella des del primer moment i tota l’obra lluita per tenir-la a les seves mans.

Comentari per francesc

Els temes que apareixen a l’obra són els següents:
– L’amor, ja que apareix un triangle amorós entre en Sebastià, en Manelic i la Marta. L’amor també és el remei per a tots els mals que pateixen els homes.
– La relació entre en Sebastià i la Marta que representa el maltractament a la dona i la impotència d’aquesta, contra el poder i els ideals d’un home i d’una societat.
– La por als canvis present en la societat urbana. La Terra Baixa simbolitza la nova societat que està naixent, on els homes es tornen malvats. En canvi, a la Terra Alta, el lloc on res no ha canviat i els homes són bons i innocents.
– La representació de la Terra Baixa i la Terra Alta ja que cadascuna representa un ambient, una manera de ser, diferent. Terra Baixa és el món de la corrupció, la misèria moral i material humana, les complicacions, la tafaneria, la malícia,… En contraposició a la Terra Baixa, la Terra Alta símbol de la puresa, la llibertat, la veritat, la simplicitat i la vida digna i honrada.

Comentari per francesc

Creieu que Guimerà s’indentifica amb algun personatge de l’obra?

Crec que l’Àngel Guimerà s’indentifica amb en Manelic i la Marta que són personatges innocents però al mateix temps també estan marginats igual que Guimerà a la seva vida que va neixer fora del matrimoni, en aquella època no era vist amb bons ulls aquest fet. Per aquest motiu l’autor tenia un complex i no té respecte a ell mateix, tenia una autoestima molt baixa igual que la Marta.

Comentari per francesc

Estic totalment d’acord amb la Marta Fernández sobre el tema que ha tret la Núria. La Marta mai es planteja marxar a cap lloc perquè no té on anar. Per començar, crec que no vol tornar a la tortura que li va suposar haver de demanar pel carrer, sense tenir una llar. Comparat amb això, el que li ofereix Sebastià és molt. A part, l’única persona que sembla estimar-la és el Sebastià. Ella no té amics ni família i no crec que tingues la intenció de separar-se de la persona de la que creu estar enamorada.
Al inici del llibre no crec que la Marta se’ns presenti com una persona somiadora que aspira a una vida millor, ni molt menys. Crec que ella ha acabat acceptant el que té (que no cal oblidar que és molt més que el que tenia abans de conèixer el Sebastià) i no es planteja la possibilitat de marxar perquè no té on anar ni a ningú amb qui anar-hi.
De fet, quan la Marta coneix el Sebastià, explica que va intentar distreure’l perquè no els fes fora (al seu padrastre i a ella) i això demostra que prefereix ser una dona submisa i obeir, que no anar rondant pel món sense poder alimentar-se.

Respecte la qüestió de si la Marta veu lleig al Manelic crec que ni sí ni no. De fet, dubto que la Marta es fixi en això. Tampoc crec que es plantegi si el Sebastià és guapo, lleig, vell o jove. A mi m’ha semblat que ella únicament veia les persones segons el seu caràcter i que l’única raó per la qual el Manelic li provoca fàstic al principi del llibre és perquè creu que s’està casant amb ella sabent que en Sebastià continuarà visitant-la. Això també em porta a respondre la pregunta de “per què creus que se n’enamora finalment?”. Com ja he dit, la Marta primer creu estar enamorada d’en Sebastià perquè és l’única persona que li fa cas i perquè creu que estar en deute amb ell. Quan descobreix com és realment Sebastià, deixa d’estar enamorada d’ell. Amb en Manelic és a l’inversa, primer sent repulsió cap a ell però quan comença a conviure amb ell i, sobretot, quan descobreix que Manelic ha estat enganyat i que no sabia res de la relació d’ella i Sebastià comença a enamorar-se d’ell. S’enamora del seu caràcter i de la forma en que la tracta (d’igual a igual).
En cap moment de l’obra ens fa referència a que la Marta s’interessi (o es fixi) ni una mica pel físic d’alguna persona. Sembla que només es deixi guiar pel caràcter de la gent. O això m’ha semblat a mi.

Comentari per laia Campmany

· Quina relació hi ha entre Marta i Sebastià? Què sent Marta per ell?
Entre Marta i Sebastià es manté una relació de dependència. Per una banda, Sebastià necessita de la passió carnal que li proporciona Marta i, per l’altra banda, Marta depèn d’ell, del qual se’n va enamorar quan era molt jove i que ara se n’ha convertit l’esclava sexual, ja que té dominada psicològicament a la seva persona. És una relació de patiment i de submissió femenina. Això ho podem veure en tots els moments en què Sebastià tracta a Marta com una esclava, fent que aquesta acompleixi tot allò que ell li ordena. Marta obeeix, ja que es mostra feble quan ell li diu que l’estima per sobre de tot i que sempre seran l’un de l’altre. Mentre Marta és “possessió” de Sebastià, no es té respecte a ella mateixa, és a dir, que no té autoestima. Aquesta relació representa el maltractament a la dona, i la impotència d’aquesta, contra el poder i els ideals d’un home i d’una societat.

Comentari per Anna Montull

· Per què canvia la percepció de Marta respecte Manelic al llarg de l’obra?
La percepció de Marta respecte Manelic canvia al llarg de l’obra perquè ell, a diferència de Sebastià, li mostra quin és l’amor vertader, el del perdó. En primer lloc, Marta el veu com un babau perquè, per una banda és influenciada per allò que pensen del noi els altres treballadors, que representen la societat, i per l’altra, perquè no comprèn com aquest ha pogut acceptar casar-se amb ella tot i sabent la relació que manté amb Sebastià. A l’inici d’aquesta relació el personatge sotmès és Manelic i no Marta. Això ho podem veure quan Manelic, tot i saber que hi ha un home visita a Marta per les nits, continua estant sotmès a les paraules de Marta quan aquesta li diu que no dormiran junts. A mesura que avança el temps dins la narració, però, Marta va trobant en la persona de Manelic el bé, aquell amor que perdona. Això ho veiem quan ell, tot i descobrir la cruel veritat que se li amagava, és capaç de perdonar a la seva esposa. Son aquest i altres actes de Manelic que fan que Marta se n’acabi enamorant.

Comentari per Anna Montull

· Per què creus que s’hi enamora finalment?
Crec que Marta s’hi enamora finalment perquè ell és diferent als altres. Ell no es regeix per les lleis de la “terra baixa”, que representen el mal, sinó per aquelles d’on ell pertany, les de la “terra alta” que representen el bé. Ell és símbol de puresa, de simplicitat i que creu en el perdó. Marta, encadenada dins el món i les lleis d’aquesta societat hipòcrita i d’engany, troba una escapatòria en Manelic, una oportunitat per purificar el mal que resideix dins d’ella. Ell fa evolucionar el seu personatge i la redimeix de tot mal. D’aquesta manera, l’amor vertader triomfa i, després d’haver eliminat el personatge que representa el concepte “mal”, Sebastià, fugen cap a la “terra alta”, on hi pot existir la bondat perquè no es troba dins el territori on l’home hi té les seves lleis, les lleis de la “terra baixa”.

Comentari per Anna Montull

· Relaciona el títol de l’obra amb els temes que hi apareixen. Per què “Terra Baixa”?
“Terra baixa” és un concepte inventat per Manelic que es refereix al territori on viu l’home amb societat. Aquest terme té connotacions pejoratives. D’aquesta manera veiem que “Terra baixa”, segons ell, implica terra de corrupció, mentides, jocs bruts i malícia. Aquesta visió crítica envers aquest món per part de Manelic és una conseqüència del mal tracte que ha rebut aquest per part dels seus integrants, per les mentides i desenganys que ha viscut, i pel regust amarg i hipòcrita que li han deixat els seus jocs i lleis. Per tant, amb el títol de l’obra “Terra baixa” hi van lligades la corrupció, la misèria moral i material humana, les complicacions, la tafaneria, la malícia, la pressió social i els prejudicis, que són els aspectes que es van transcorrent al llarg de la narració i que Manelic va patint. En contraposició a aquest món, trobem la “Terra alta”, que són les muntanyes d’on ve en Manelic. Aquest altre àmbit, és símbol de la puresa, la llibertat, la veritat i la vida digna i honrada. En aquest indret les lleis son les de la natura i no les creades per l’home.

Comentari per Anna Montull

Pel que fa a la relació entre la Marta i en Sebastià queda palès que és una relación d’abús on una part (Sebastià) es creu propietaria absoluta i indiscutible de l’altre (Marta). Tot i que en Sebastià la maltracta i abusa d’ella durant tota l’obra, la Marta mai es revela, ni tan sols s’atreveix a fugir sola. Això es deu en part a que en Sebastià li fa por i en part a que es sent en deute amb ell pel fet d’haverla “rescatat”.

És per tot això que la Marta troba refugi en en Manelic; és l’única persona que no la rebutja ni la discrimina, l’únic que la tracta amb respecte. No crec que s’acabi enamorant d’ell, però penso que a ella no és l’amor el que més li importa en aquest moment, sinó el fet que ha trobat a una persona que d’alguina manera l’ajuda a sortir de tot aquest món tan dur en el que ha viscut fins aquest moment. A més, veu que en Manelic l’estima, però que no és un amor que pugui arribar a fer-li el mal que l’hi ha fet l’amor d’en Sebastià. Quan tots aquests factors s’ajunten, crec que la Marta no es para a pensar si de veritat estima a en Manelic i si n’està enamorada, perquè tant si ho està com si no la decisió final serà la mateixa: marxar amb ell.

Comentari per Laura Rodriguez Cima

Ep! Jo encara segueixo pensant en aquest bloc i en els temes tractats del llibre Terra Baixa. M’he n’he adonat que ningú ha comentat el paper dels personatges secundaris, però no per això menys importants, com són la Pepa, el Josep, l’Antònia, el Nando…

A mi m’agradaria remarcar la importància d’aquesta mena de personatges, ja que ens serveixen per anar desenvolupant una mica la història i no perdre’n el fil (afegeixen detalls o fan especulacions). No sé si ningú s’hi ha parat a pensar algun cop, però cal dir que aquesta obra, tot i ser de finals del segle XIX i reflexar aquella societat, pinta uns personatges i, d’aquesta mena, encara n’hi ha (no han desparegut a la societat actual). És a dir, avui en dia, sobretot en nuclis de població més petits, les persones xafarderes (especialment senyores grans) que ho volen saber tot i que per aconseguir-ho, espien, escolten darrera de les portes… encara existeixen. Aquest tipus de personatge no ha desaparegut i, realment, se’m fa difícil creure que pugui acabar (ara, fins i tot, aquesta forma de ser, s’ha extrapolat als programes de televisió, on es va a buscar parella o on et jutgen per la teva convivència amb d’altres persones). Realment, analitzant-ho fredament, aquest rol que la societat arrossega des de fa anys, sembla no tenir fi i, sincerament, creieu que aporta alguna cosa positiva? Jo, sense cap mena de dubte, crec que no, ja que s’està perdent el dret a l’intimitat i com a mínim a mi, em molesta que hi hagi persones tan tafaneres que ho vulguin saber tot. Sota el meu punt de vista, en el llibre també hi ha un descontent de la Marta per aquesta actitud, ja que més d’un cop crida i demana que se’n vagin, ja que n’està tipa.
Però, a diferència del que jo opino, hi ha molta gent que està a favor i que, conseqüentment, mira els programes de televisió del cor o adopta l’actitud abans descrita. A aquestes persones, els agrada l’especulació i el “morbo” i, més d’una vegada, sobrepassen els límits ètics. Amb tot això, m’agradaria anar a parar a un punt intímament relacionat amb la intenció de l’autor. Jo m’inclino a creure que els personatges de Terra Baixa que segueixen aquest prototip, ho fan per criticar la societat que es comporta d’aquesta mena i,tot i utilitzar-los de complement en el decurs de la narració, no és aquesta última la seva funció principal.

M’agradaria que fos possible obrir un debat al respecte. Dieu-ne la vostra!! Són personatges secundaris i prou? Critiquen a la societat? Encara existeixen? Ens fan algun profit, o més aviat ens perjudiquen?

Comentari per Núria Folguera

Per què creus que se’n enamora, finalment?

Jo crec que davant d’aquesta qüestió tots hem donat massa per suposat la la Marta s’enamora del Manelic. Sí que aquesta és la opció més “maca” i és molt lògica, però em sembla que no ens hem de precipitar a l’hora d’extreure conclusions. A mi em sembla que l’amor és una cosa molt complexa, i que el fet que la Marta es trobi a gust amb el Manelic no implica necessariament que se’n enamori. A mi em sembla que més aviat és això, que ella se sent respectada i valorada per ell, i això fa que estigui disposada a compartir-hi la vida, però no em dona la impressió de que realment hi estigui enamorada. Per contra, si que sembla que durant bona part de la obra està enamorada d’en Sebastià. Això en principi no té sentit, ja que en Sebastià la tracta molt malament, però com ja he dit abans, l’amor és una cosa molt complexa i crec que depén de factors que no es poden controlar.
Reflexionant sobre el tema, m’he trobat amb el següent dubte: si en Manelic comencés a tractar malament la Marta, ella ho aguantaria tal i com va fer amb el Sebastià? o bé l’engegaria a la mínima? La meva resposta es que la Marta no li aguantaria al Manelic el mateix que al Sebastià, i això és perquè la seva relació és basa en el respecte, no en l’amor.

Comentari per Merche Sellart

Quina relació hi ha entre Marta i Sebastià? Què sent Marta per ell?
La relació que hi ha entre en Sebastià i Marta s’inicia quan Marta és petita i ell l’acull a casa seva i la salva de la seva miserable vida. En aquell moment en Sebastià veu a la Marta com a una noia de la que podrà aprofitar-se’n, i és així com succeeix en endevant. És una relació de patiment per part d’ella, ja que de jove s’enamora d’en Sebastià, però acava convertint-se amb la seva esclava sexual i tot acava convertint-se amb un maltractament psicològic per part d’en Sebastià i que Marta no fa res per solucionar-ho. La causa ve donada per part dels dos, ja que Marta en part es veu obligada a obeir les seves ordres per poder seguir vivint i no té prou valor i autoestima.

Comentari per Emma Requeno

Per què canvia la percepció de Marta respecte Manelic al llarg de l’obra?
La percepció de Marta respecte Manelic no és gens bona, però simplement pel fet que per a ella és un desconegut, no l’ha arribat ni a veure i no pot creure com és possible que ell es casi amb ella simplement pels diners. Però quan ella s’adona a mesura que transcorren tot els fets a la narració que el que sent ell per Marta és amor verdader, la seva concepció canvia totalment. Aleshores ella veu que no és el babau que coneix desde un pricipi i pot veure com és capaç d’arriscar la seva vida només per amor.

Comentari per Emma Requeno

Per què creus que s’hi enamora finalment?
Crec que Marta s’hi acava enamorant perque ell la tracta diferent que tots els altres de terra baixa, ell l’estima i ho fa tot per a ella. Per aquest motiu ella se sent molt estimada i apreciada com mai ho havia fet, tant que a partir d’aquell moment es valora lo suficient per fugir de l’esclavitut que ha provocat en Sebastià i ella abans no havia estat capaç d’aturar-la.

Comentari per Emma Requeno

Relaciona el títol de l’obra amb els temes que hi apareixen. Per què “Terra Baixa”?
A la terra baixa és on es desenvolupen tots els fets durant la narració. Aquesta representa tota la maldat que hi ha en el poble dintre de la civilització, ja que és on trancorre tot lo negatiu que afecta a Marta, la protagonista de l’obra. En canvi, la terra alta que és on viu en Manelic, qui representa la bondat, representa que com és on no hi ha civilització no hi han influències per part de ningú i per tant no hi existeix la maldat. Per tant, quan la Marta i en Sebastià es casen, al final de la obra els dos fugen de la civilització i s’en van a viure a la terra alta.

Comentari per Emma Requeno

Jo opino que el tractament que té la gent respecte la marta és de marginació, nomes parlen de la seva vida i especulen però ningú té una xerrada directa amb ella sobre qualsevol tema intim. L’única persona que no la margina és en Manelic i la Nuri.
Considero que el Sebastià no la margina però la tracta com un objecte, cosa que fa que no sigui ben tractada com deu ser ni, que ella tingui tota la seva confiança en ell. també s’enfada amb la Nuri i deixen de tenir relació en uns capítols, i amb el Manelic al principi tampoc es portava gaire bé. Amb tot això vull destacar que no observem en la historia cap persona que mantingui confiança per parlar qualsevol cosa amb ella, ella és una noia marginada.

Comentari per maximiliano ferreyra

Per què canvia la percepció de Marta respecte Manelic al llarg de l’obra?

al principi de l’obra la Marta creu que el Manelic sap que la boda és una farsa i que obeeix les ordres del Sebastià, però al llarg de l’obra veu que ell està realment enamorat. La seva percepció canvia perquè veu que el manelic és també una víctima del Sebastià, li mostra una relacó basada en l’estimació i el respecte ( una cosa que no havia rebut mai)i descobreix que ell té moltes de les mancances que té la marta.

Comentari per Guillem Monné

Per què creus que se n’enamora finalment?

la Marta veu en el manelic una persona sensible i bona. també la fa sentir una persona important, i amb ell se sent protegida. A més el Manelic fa que la seva autoestima pugi i li mostra una relació que no està basada en el domini.
Tot i així aquest amor es pot confondre ja que la Marta s’aferra a l’única possibilitat de ser tractada com una persona i sortir de la vida de submissió en la que vivia.

Comentari per Guillem Monné

Relaciona el títol de l’obra amb els temes que hi apareixen. Per què “Terra Baixa”?

La terra baixa és la societat,la corrupció, on la gent és sotmesa. També és on la gent s’acaba tornant agresiva per tal de defensar-se de la societat.
D’altra la terra alta es la natura , la llibertat, on l’home no s’ha de convertir en un depredador per sobreviure.

En resum, Àngel Guimera ens Proposa que l’home neix bo, però la societat el corromp. aquesta frae la va fe Rosseau, un filosof politic. Creieu que exposa alguna de les seves idees polítiques amb aquesta obra?

Comentari per Guillem Monné

La diferenciació que l’autor fa entre la Terra Alta i la Terra Baixa és molt clara. La Terra Alta representa la bondat, la solidaritat, etc., mentre que la Terra Baixa representa tot el contrari: la corrupció, la maldat, etc. D’alguna manera, Àngel Guimerà ens està dient que tots els homes són bons en el fons però que és el contacte amb altres homes el que els corrompeix. És per això que Manelic és bo, perquè viu a la Terra Alta on no hi ha civilització, mentre que els habitants de la Terra Baixa no tenen aquesta bondat perquè el viure en societat els l’ha anat reduint.

Comentari per Laura Rodriguez Cima

· Per què canvia la percepció de Marta respecte Manelic al llarg de l’obra?

Marta s’adona de que el que Manelic li ofereix és la possibilitat de viure un amor vertader, un amor pur, que no li faci el mal que li fa l’amor d’en Sebastià. Al principi es deixa influenciar per altres opinions i no té gaire bona impressió d’en Manelic, sobretot pel fet de que accedeix a casar-se amb ella tot i estar al corrent de l’existència d’en Sebastià i de la relació que hi ha entre ells. Però més tard, Marta s’adona de que en Manelic realment l’estima, que la respecta, que n’està enamorat de veritat i que és un amor bo, que no la fa patir. Això és quelcom realment nou per a ella, que mai s’havia sentit estimada per ningú i que l’única experiència amorosa que tenia era la d’en Sebastià, la qual no era precisament bona. És per això que passa a veure a en Manelic amb uns altres ulls i decideix marxar amb ell.

Comentari per Laura Rodriguez Cima
Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s%d bloggers like this: